2013-08-17 6566 瀏覽
因為有餘錢係團購公司而又就到期的原因, 見呢個團購寫出黎幾多野食, 就買左Dinner Buffet 試下, 老實講, 團購價同用Openrice折扣卷1-4的buffet只平11大元, 而5-日更只平2蚊雞, 如果唔係有錢要用跟本唔需要買團購……Buffet在一樓, 地方唔算大, 拎野食地方集中係中間同門口位, 一入門口係烚粉麵檔, 檔前面有個碟放左幾件疑似天婦羅係度, 見到油淋淋完全冇吸引力, 對面就係Dreyer’s 雪糕, 當晚有雲尼拿, 石板街, 薄荷朱古力 3款, 再入少少就係甜品檔, 中間就係冷盤同熱盤, 但好多盤野都冇名牌, 都唔知係乜東東每人送2只芝士焗蠔 - 蠔比較細隻, 但個汁就幾好味, 可惜得2隻 汽水飲品自助式任飲魚生有4款(吞拿魚,三文魚,鯛魚,八爪魚) - 我拎左三文魚同鯛魚, 三文魚係腩位幾肥, 不過食落覺得麻麻地新鮮,  鯛魚冇咩味, 食左呢round就算 壽司有幾款, 我胃空間有限, 所以食buffet我好少拎舊飯同埋烚粉麵黎頂住個胃, 所以2樣都冇食到天婦羅 - 只見來來去去都係得幾片雜菜放係度, 又淋pat pat唔吸引, 完全冇動力去拎, fo

汽水飲品自助式任飲

, food list寫有天婦羅蝦同軟殼蟹, sorry係一件都冇架

海鮮
長腳蟹 - 蟹腳的肉有少少霉, 唔係好甜, 肉質唔係咁新鮮
, 不過就唔係話好咸
蟹鉗 - 好鮮甜好彈牙, 好好味, 呢個明顯新鮮好多啦

龍蝦仔 - 的肉都好爽好彈牙, 蝦頭有膏幾香, 不過細隻冇乜肉

藍青口 - 冇咩鮮甜味肉係林林地, 似乎唔係幾新鮮

蜆 - 鮮甜
, 但肉質都唔係話好結實, 我拎3只有2只有少少沙,

凍海蝦 – 爽口有蝦味

自選沙律菜 – 正常, 但有隻小蒼蠅係度飛來飛去囉, 感覺唔太衛生

另外海鮮側邊放左薯仔沙律, 不過見比人筆到有少少一pat野, 又唔想食咁多殿粉質, so冇試, 仲有燒牛肉沙律, 蛋沙律都冇食, 唔見有鮮蝦木瓜沙律

cold cut的煙三文魚質數一般, 沙樂美腸 & 黑椒牛肉都ok, 三文魚鵝肝卷幾好食

西餐湯係甘荀忌廉湯 - 奶味較重, 唔覺有忌廉香
中湯, 餐包同幾款芝士冇試

熱盤
燒羊架 – 燒得好嫰滑, 肉仲見到粉紅色, 好食
, 係肥左DD, 可惜係我地一坐低時出左幾件好快比人拎晒就冇再出過, 所以只食到一件
咖哩牛腩 - 友人話都好食架, 我就冇試到
燒三文魚頭 - 都燒得幾香口
, 夠鹽味又夠黑椒味

豬腳薑 – 友人話好食, 好淋, 睇個樣都好入味咁, 但我怕漏就冇試啦
豉油皇蝦 (抑或茄汁蝦呢) – 好惹味
, 唔錯呀, 但我食左3隻有1隻少少霉, 友人話佢食幾隻都好食喎
炸魚卷 (估係, 因為冇名) – 用脆漿包著紫菜裡面似魚蛋, 幾爽口, 炸得好脆
仲見有條蒸鱸魚, 冇食到
磨菇意粉 – 麻麻地, 成兜得幾片菇, 冇咩味 (之前見到有出過肉醬意粉, 我地冇拎到)

餐車有燒牛肉, 可惜燒到全熟, 好似柴皮咁, 鞋烚烚, 完全唔掂, 難食

有盤類似牛扒, 冇名牌唔知係咩, 見塊肉仲嫰過塊燒牛肉, 起碼中間見到粉紅色, 但飽飽地冇試到
當晚我就見唔到椒鹽蝦, 黃金蝦, 芝士焗蝦, 焗青口, 斑片, 牛仔骨, 菜膽雞, 海南雞等等啦, 我發覺呢度有幾盤野係食完會轉其他款嘅, 唔知係我咁啱見唔到定真係冇出過呢, 但我想食囉

當晚有自製waffle, 我地都冇食, 唔見有pancake, 仲有3個樽裝有中式餅仔如水泡餅, 雞仔餅等係同一張檯度

甜品款式非常少, 有3款係杯仔底下放的果醬再吱pat cream, new york cheese cake 好淡芝士味, 綠茶cake 好普通, 朱古力mousse朱古力味幾濃, 最好味係呢款, 一款唔知咩用隻匙裝住友人話好難食, 仲有一款和果子同斑蘭蛋糕冇食, 西式係得呢幾款平價野, 中式見有小煎堆, 蛋散, 蛋撻仔等3-4款啦, 冇試到
蛋糕甜品就成晚都係呢幾樣, 冇轉過款
我想食的心太軟, 西米焗布甸, 馬豆糕, 芝麻卷, Tiramisu, mango cheese cake, blueberry cheese cake, cream brulee 等, 係團購food list 度有但當晚全部都冇
, 勁失望!

D字雪糕好辛苦先挖到半球石板街, 因為由頭到尾都係得果3盤, 中段盤石板街已挖到差不多見底都冇人換個盤新出黎, 到我拎時就真係已經見底挖唔到幾多

總括黎講, 當晚食物款式唔算多, 海鮮魚生唔係太新鮮 (不太能接受), 只有其中幾款熱盤較為好味, 蛋糕款太少, 但平時去餐廳食個set都要百零蚊, 如果要求唔太高又願意比多一舊水平平地食餐Buffet 都可以試下嘅, 但我回頭的意慾不大!
海鮮
魚生