2015-08-09 3108 瀏覽
縱使我都有不少機會在金鐘灣仔一帶搵食,但竟然這是我第一次來這家店食車仔麵,剛好冇人便不妨立食。//見到簡單貼地的裝修,一種傳統的車仔麵格局,女工們都幾熱情地問吃什麼,對我這種選擇困難的,佢都沒有不高興,就點了米粉,配翼尖,冬菇,生菜,大腸(雖冇點店不少人吃的魷魚,酸齋等,但我想試尐佢要煮的菜式,才見佢煮得好唔好食)//有得食了,縱使外貌不揚,因大部分的餸在碗底,但最緊要好味。//翼尖入味,份量有六隻,煮得諗諗地,正!//冬菇係切了條狀,都不是只有蠔油味,新鮮之作。//大腸都係軟身乾淨,高質素之作。//生菜雖然已預先煮好,要時加熱,但唐生菜出奇地脆,實在有點意想不到。//加上湯底應該是用新鮮材料煮製,配上醬料,令成碗麵十分融合,價錢只是30多元,真的在港島區係幾平靚正的麵。//不過如果你不是立食的高手,外賣一樣食到咁正的車仔麵。//

翼尖入味,份量有六隻,煮得諗諗地,正!//

冬菇係切了條狀,都不是只有蠔油味,新鮮之作。//

大腸都係軟身乾淨,高質素之作。//

不過如果你不是立食的高手,外賣一樣食到咁正的車仔麵。//
簡單的門面,真·立食小店
車仔麵
2015-08-08