餐廳: 穌棧
資訊:

2013-12-18 1601 瀏覽
"穌棧"不是位於大街大巷, 只是位於一條橫街, 隔離是未起好既囍滙, 所以不是朋友在附近工作, 一般人都唔會行入這條橫街搵食.  真係做開好生意所以大家爭住做, 這裏有幾間泰國菜, 單看門面, "穌棧"是最吸引的.  而這間既廚師及waiter都是泰國人(識講廣東話)所以菜式都會正宗, 原來是由基督徒開的所以名字有耶"穌", 隨隨播著宗教音樂令人好relax.  店內既黑板係drink list畫得好吸引, tea time是做cafe的.我們4人order了好多食物, 雖然每張木枱細細, 但碟子就大大, 所以要遂碟食完先可再上另一碟.  order了泰菜必食既菜式:- 泰式串燒 (雞, 豬頸肉, 鮮魷, 鴨腎)- 生蝦- 白雲無骨鳳爪- 蝦餅 (其實係蝦水泡 ^^)- 冬陰公- 咖哩炒蟹- 爐魚- 馬拉盞炒介蘭- 香芒糯米飯- 紅酒泰式串燒 ~ 門口放了一個bbq爐有專人負責不停燒, 有海鮮有肉好吸引, 最好味係不同既食物配不同既醬汁一拼燒, 最野味係燒魷魚鬚, 好香, 又唔會"un"喎, 好易咬開. encore!! ^(oo)^生蝦 ~ 好新鮮, 10隻好夠食, 醬汁夠辣; 白雲
"穌棧"不是位於大街大巷, 只是位於一條橫街, 隔離是未起好既囍滙, 所以不是朋友在附近工作, 一般人都唔會行入這條橫街搵食.  真係做開好生意所以大家爭住做, 這裏有幾間泰國菜, 單看門面, "穌棧"是最吸引的.  而這間既廚師waiter都是泰國人(識講廣東話)所以菜式都會正宗, 原來是由基督徒開的所以名字有耶"穌", 隨隨播著宗教音樂令人好relax.  店內既黑板係drink list畫得好吸引, tea time是做cafe的.
- 泰式串燒 (雞, 豬頸肉, 鮮魷, 鴨腎)
- 生蝦
- 白雲無骨鳳爪
- 蝦餅 (其實係蝦水泡 ^^)
- 冬陰公
- 紅酒
泰式串燒
生蝦, 白雲無骨鳳爪, 炸蝦餅
生蝦 ~ 好新鮮, 10隻好夠食, 醬汁夠辣;
白雲無骨鳳爪 ~ ok辣, 佐酒最好;
炸蝦餅 ~ 好大件似水泡, 一碟4大個水泡好味 ^(oo)^
咖哩炒蟹伴印度薄餅; 爐魚
咖哩炒蟹 ~ 1隻大蟹, 肉質新鮮的, 但不太咖哩, 蛋液太多(這就是泰國特色)所以要伴以印度薄餅食才不會浪費醬汁;
爐魚 ~ 個湯夠酸好味, 大家不停飲湯都唔似食魚的, 哈哈!! ^^
冬陰公; 馬拉盞炒介蘭; 香芒糯米飯
冬陰公 ~ 夠酸, 材料都好多, 有蝦, 魷魚, 菇.....因為朋友唔太食辣, 所以order少辣, 如可以再辣啲就更好;
馬拉盞炒芥蘭 ~ 好香夠鑊氣, 又多馬來盞, 用幼芥蘭, 好嫩喎
香芒糯米飯 ~ 有黑白糯米, 我鐘情白糯米既甜及煙un, 但可惜芒果未係時候, 但唔知點解香港每間泰餐廳既糯米飯都唔似泰國食咁樣配以脆脆甜甜既粒粒呢??? >_<
紅酒 ~ 抵飲, 約$100/支, 都ok不用breath即開即飲
題外話/補充資料: 雖然店子細細, 但提供既菜式絕對不少, 跟一般泰式餐廳大致相同. 我試過lunch食set menu, 一碟碟頭飯 + 飲品都係50幾蚊 (有青咖哩, 貴勺, 紅飯.......), 佢哋既飲品都幾有特色, 尤其是"凍洛神花茶", 酸酸地配辣食好解渴.
2013-12-02
泰式串燒