差不多每隔半年就總有機會來這店, 原因之一是灣仔的食肆我們所熟悉的不多,招呼服務是隨客人自已去揀, 當然會有一兩個推介但從不會硬sale客人食什麼?或者你不叫推介黑面等等, 亦不會有那種”喃喃自語”那種服務員,當日的老火湯: 好似係佛掌瓜, 個湯好有鮮甜味, 湯渣份量亦是剛好四人夠食的,湯渣亦是有瓜有肉有骨好平均,生炒骨: 顏色鮮艷的橙紅色, 可能是山楂亦有可能是少許色素, 好多舊都係肉,啱晒食肉獸的港人口味!豬潤浸苟杞 : 豬潤仍然是沒有煮過頭, 仍能保持有彈性而非硬質感, 苟杞菜夠嫩但份量比想像中的少,蜆介牛肉煲 : 這些牛肉有些少梳打粉氣味, 正常嘅調味啦以這種中菜廳來說, 大量的薑蔥, 愛吃這些配菜的話實在太愛它了, 但不吃薑蔥的客人則會覺得太浪費了, 如果要做一個進化版本的話, 將這大量的薑蔥換成十條八條蜜糖荳/ 一至兩條粟米芯/ 幾片甘筍花, 視覺效果應該好好多, 蜆介醬可能落得太少的關係, 基本上只食牛肉是沒有蜆介味道的, 只會食到最底同醬汁一同蘸起食時才感覺得到少許嘅蜆介味道!椒塩荳腐 : 份量OK大, 外皮夠脆, 內部質地亦夠滑嘅,
當日的老火湯:
蜆介牛肉煲 :
蜆介牛肉煲
椒塩荳腐 :
椒塩荳腐
份量OK大, 外皮夠脆, 內部質地亦夠滑嘅,

題外話/補充資料: 這天坐在旁邊那張枱的是霆鋒媽咪 – 拉姑是也!估唔到真人比印像中細粒! 可能同年紀關係吧
2014-08-09
湯渣