經朋友介紹灣仔開左間好嘢食燒烤,橫掂想同家人做節試新嘢,膽粗粗一行六人決定會一會佢。地步都算易搵,就係福臨門對面有啲排當嘅行中,路口同門口都有易拉架指示,尚算清楚。鋪面就奇怪啲,經老細解釋原來日間係茶記,晚上19:30後才轉做燒烤及特色菜,座位尚算寬敞。老細介紹除燒烤外,原來仲有睡蟹、生蠔等好嘢,橫掂做節就由老細幫我哋發板,先黎半打生蠔開開胃先(3隻$88),生蠔即開即食,鮮甜美味,原本想encore,老細攪笑地話仲有大把好嘢,唔好side晒啲戰鬥力。轉個身就拎左隻三個拳頭咁大隻嘅物體上枱,原來隻嘢叫"睡蟹"($220),嘩肉味鮮甜多肉,最正嘅就係超多膏,甘香到爆燈。與此同時,因本人是食肉獸的關係,肉類就由我發板,先黎三串美國安格斯小排(串$48),再要三串厚燒牛舌(串$38),再整多三串孜然雞中翼(串$14)。老媽子鍾意海鮮,就要左六隻大虎蝦(隻$68),燒多六隻生蠔添(3隻$88)。老婆鍾意食菜,先黎四串汁燒雞比菇(串$10),要多三串孜然燒粟米(串$18)。寶貝女鍾意香口嘢,就叫左二串鹽燒雞軟骨(串$10),我再補飛叫多三件盬燒羊鞍(件$58)。因為即叫即燒需時,所以所有串燒都係
因為即叫即燒需時,所以所有串燒都係熱辣辣,以及要等嘅,所以有隻睡蟹玩吓真不失為一個好選擇。
大約五分鐘後陸陸續續都有串燒上枱,次序真係唔記得又冇留意啦,不過味道就深深留係腦內。
牛小排外脆內嫩,油香四溢,正!

厚燒牛舌肉厚肥美,毫無肉渣,正!

雞中翼辛辣香脆,嫌較細隻,都ok!

雞軟骨有微微焦味,外脆內軟,正!

燒羊鞍不得了!焦香味美,香騷肉嫩,超正!

燒生蠔及大虎蝦香噴噴,啖啖肉,正!

汁燒雞比菇及燒粟米超有誠意,尤其條粟米真係出面未食過咁好味,好特別!

之後老細仲醒多六隻帆立貝比我哋話賀中秋,超大方。

總括全餐食物都非常滿意,肚飽飽地離開。這個中秋真快樂!
(攞左份menu返屋企hehe,下次去再試其他好嘢)

2011-09-12
  • 全部都正