2016-06-10 1751 瀏覽
幾年前去開銅鑼灣禮頓道有間叫磯燒既日本串燒店,晚上6點至8點有個HOUR HOUR好抵食,可自選四串日式串燒加1款飲品。銅鑼灣出名貴租,此店應該係挨唔住貴租所以無奈結業。幸好此店在灣仔有間姊妹店叫焱川,以前是在灣仔蘭杜街,現在已經搬遷到春園街,最重要是仍然保留$68 HOUR HOUR。串燒可選 - 冬菇、豬頸肉、煙肉車厘茄、鴨胸肉、雞皮、雞軟骨、免治雞肉捧、海蝦、多春魚、鵪鶉蛋、燒飯團。飲品可選 - 日本啤酒KIRIN、冷熱清酒、梅酒特飲或汽水。呢個HAPPY HOUR SET食過好多次,基本上以上食物已經試過,每次只會精選地叫冬菇、豬頸肉、煙肉車厘茄、雞皮、雞軟骨、免治雞肉捧、鵪鶉蛋。搬遷了的新店地方夠大,很適合跟朋友飲酒吹水,食物水準依然不俗,食串燒多數會配日本啤酒。由於食串燒不太飽肚,所以每次最後都會叫一客冷稻庭烏冬埋尾。冷稻庭烏冬夠晒凍,麵條很滑溜,加埋wasabi食非常美味。找到一個地方跟好友飲飲酒食下串燒,價錢又不算好貴,感覺真的幾良好。真心希望此店可繼續經營下去,讓我保留這個跟朋友飲酒吹水地。
雞軟骨、免治雞肉捧

2016-05-29