灣景廳

Harbour Restaurant
餐廳: 灣景廳
資訊:

2016-03-28 3974 瀏覽
復活節應吓節就梗係食個自助餐,奈何各大酒店收費不菲,好彩朋友介紹呢間,環境唔差食物質素ok, 仲要有熱冷盤+甜品任食都只係每位$168 (我哋早落訂再75折)。先講熱盤,有中式點心同西式小菜如香草雞,另加飽肚嘅粉麵飯,總有幾款啱食。其中我最鐘意粒粒蘿蔔糕,香口又實淨; 另外漢堡扒同糯米雞都值得一試。至於主角甜品亦冇令小妹失望。打正旗號用上lindt朱古力製作,入口幼滑唔甜膩,酷愛白朱古力嘅我當然要白朱噴泉棉花糖同復活蛋 另蘋果批(酥?)亦粒粒爽口清甜,皮薄餡靚。。最有驚喜係香橙mousse朱古力蛋糕,橙絲足料增加口感,酸甜芳香,中和咗黑森林嘅甜滯雖然中段已經好飽,但都要戰鬥到最後一刻,就係要幾球movenpick雪糕。我揀咗士多啤梨同creme brulee, 賣相味道俱拍得住其他名牌要dreyers同haagen dazs (士多啤梨粒粒果肉,唯一要彈係酸咗啲)。。焦糖燉蛋就甜度剛剛好,配合自加嘅oreo topping真係冇得頂臨走前再試白朱古力蛋糕,外層脆皮好香滑,內層蛋糕同cream又唔太滯,仲有裝飾嘅蝴蝶好靚,令我想起tony wong/ ms B嘅出品,可惜忘記試埋炸朱古力

可惜忘記試埋炸朱古力波,否則此行真係相當完滿

$138.6 (下午茶)