2015-09-28 6155 瀏覽
今晚提前同兩個老友去預祝中秋,睇左好多食評,就決定去“滿褔樓”試下,聽聞那處已全新裝修,附屬於五星級大酒店嘅中菜廳,應該吾會太差吧。七點半準時到達 “滿褔樓”,因為已預早訂枱,服務員立刻為我們安排坐位,無須等候,讚講到環境,大廳樓底很高,令人感覺好舒服,近窗邊的座位仲可以望到小小海景。枱布,餐巾,食具都沒有半點污漬,食得安心!餐牌裡面實在太多選擇,搞左好耐都係揀左個"自選美饌套餐",呢個套餐包括頭盤一份,湯(二選一),一個主菜(十六選一),跟一個白飯和甜品(四選一)。我地揀左三款不同嘅主菜大家share。頭盤(每人一份),當中包括:香芒帶子龍鬚卷、香菜麻油海蜇、酒煨鮑魚,個四方碟仔好精緻,酒煨鮑魚就係浸响個杯仔度,海蜇粗粗的好爽口,香芒帶子龍鬚卷炸得好鬆化,一D都不油膩。我們仲追加左一份鹵水千層峰同松露素鵝,配威士忌一流。湯:高湯肘子竹笙菜膽 (如果單點就要每位$220)。扺主菜:X.O.醬鮮鮑片小炒皇,黑松菌醬桂花蚌蝦球,順德煎排骨呢三款主菜份量適中,材料很新鮮,鑊氣十足,真的不錯。要特別推介順德煎排骨,肉鬆而味道一流甜品選了楊枝甘露,山水豆腐花。部長很熱情地推介,滿褔樓自家制不

前菜
酒煨鮑魚
香芒帶子龍鬚卷
我們仲追加左一份鹵水千層峰同松露素鵝,配威士忌一流。
鹵水千層峰
松露素鵝
湯:高湯肘子竹笙菜膽 (如果單點就要每位$220)。扺
高湯肘子燉竹笙菜膽
X.O.醬鮮鮑片小炒皇
黑松菌醬桂花蚌蝦球
順德煎排骨

甜品選了楊枝甘露,山水豆腐花。
楊枝甘露
迷你蛋黃白蓮蓉月餅,迷你蛋黃斑蘭月餅
部長很熱情地推介,滿褔樓自家制不含防腐劑的迷你白蓮蓉月餅,試食後感覺不太甜,不油膩。原本有另一種斑蘭味月餅,都好好食,可惜已經全部售罄。
 最後都買左幾盒迷你白蓮蓉月餅比屋企人過節。
下年要早D來買月餅,因為係不含防腐劑,食都食得放心D

大家一致認為今天晚餐都算吾錯,下次會約多幾個朋友來試埋個大閘蟹套餐。
2015-09-25
前菜