2015-10-01 1271 瀏覽
我媽子經常話鵝頸橋街市有間食咖哩好正。去開銅鑼灣順道買回家加料, 上openrice 搜查一下見有間「清真惠記」好多笑臉, 應該係呢間。第一次上鵝頸橋熟食, 4點去到依然好熱鬧。好快見到我目標, 看一看餐牌食物種類多, 燒味、咖哩、滷水、蒸魚、雲吞麵, 連古法柚子都有, 真係搞不清這小店究竟賣什麼胡蘆。食評激讚這裡的燒鴨及咖哩羊腩, 中午已經食過「甘牌燒鵝」, 於是打算買咖哩羊腩。竟然4點已經賣光了, 唯有叫個咖喱牛腩$57。回家後打開, 咖哩油浮上面, 好邪惡!叮一叮食得, 好多牛腩, 但牛腩碎濕濕。究竟是這裡的特色還是賣剩庶便不太清楚。以為裏面有些薯角(在店內見到一大盤美味的薯角), 只有牛腩。咖哩汁好香而且越食越辣, 送飯一流。下次真係要試咖哩羊腩。最後我媽子話佢讚的不是「清真惠記」, 係另一間印度人開的咖哩店但名字不明.....激死人
2015-09-29
1 分鐘 (外賣自取)