好多人都聽過灣仔波士頓餐廳,佢最出名既係火焰牛扒。不過今次我要介紹既係佢既原個蘋果批!今日係我一個好朋友既生日飯,之前我地見佢買左呢個蘋果批來做散水餅,我地就心郁郁叫佢買來試下。蘋果批外表好吸引,金黃色啱啱好,負責去拎既朋友話,拎既時候啱啱出爐係香噴噴架!!生日蛋糕就食得多,但呢個批真係好啱要來做慶足或者一大班人gathering去分享,我地今晚十個人share都覺得好夠分!如果要來做飯後甜品,其實分到十二分都無問題!切開批後,可以見到一粒粒既蘋果肉,仲有肉桂同提子乾。批餡比較乾身,估計熱食時會較濕潤。蘋果批既味道唔算甜,就連果肉都唔會太甜,而批皮厚薄適中,有少許牛油味,不知不覺間就已經ko晒!雖然呢個批唔係傳統既蘋果批,但佢好有以前舊式餅鋪既懷舊感覺,加上只係幾十蚊,所以得閒換下口味,我都覺得係唔錯既選擇。聽講佢仲有雞批,下次試埋先!

2015-02-09
外賣自取