2015-01-04 3043 瀏覽
細細個過聖誕,屋企人偶爾會帶我嚟波士頓食返個鐵板餐,除咗好味,而且每枱都有份聖誕禮物。更加見識到班老伙記點樣打呢場仗!早一兩年前,同女友嚟食,班老伙記仍然寶刀未老,但當時已經混入新力軍取代。今年平安夜,波士頓啱啱裝修完成,於是叫埋女友個朋友一齊去食聖誕大餐。五點十去到,等位人潮已經企晒出行人路,再遲啲嚟後果可想而知。當晚九點幾再路經附近,仍然有唔少人等緊位,真係等得嚟都可以去食宵夜!同以前有啲唔同,包舖個位闊落咗,亦都換晒一班後生嘅員工。份聖誕禮物就門口派,小朋友先有,所以再冇每枱一份呢支歌仔唱。餐牌一目了然,個個嚟到實係食鐵板餐。不過女友同佢朋友想知「聖誕大餐」係乜嚟,所以我自願放棄鐵板餐,「犧牲小我」食聖誕大餐。等位其間,兩位女士走咗入包舖,因為鐵板餐冇甜品,經商議後買兩件餅上樓上食,作為甜品。等咗成粒鐘,終於有得入去坐。裝修後個環境一樣咁暗,啲枱凳都冇乜點重新排過,唯一分別係班老伙記一個不留,再冇班老伙記鬧返個客轉頭嘅「集體回憶」(其實嚟到真係食「集體回憶」多過食味道),第二代老闆亦親自落場指揮。落咗Order後,又要再等多幾個字先有得食餐湯連同餐包先上。喺波士頓,餐湯好難唔好飲

落咗Order後,又要再等多幾個字先有得食
紅湯 / 羅宋湯
黑松露南瓜忌廉湯
餐湯連同餐包先上。喺波士頓,餐湯好難唔好飲,而個南瓜湯更加係全個「聖誕大餐」第二美味嘅食品
(呢次中伏喇),個包就失咗水準,唔脆嘅!

由於太多人叫鐵板餐,所以鐵板餐唔使等好耐就有得食。反而「聖誕大餐」等極都未有。
精選肉眼扒
厚切西冷
一如以往,鐵板餐從冇教人失望,而且聖誕唔加價,難怪燒鐵板聲音此起彼落,旁邊做火焰牛柳更係一個接一個!呢度唔作特別介紹。
香煎紐西蘭西冷配野牛肝菌汁
聖誕大餐主菜等咗好耐先上枱,女友一見「頹」樣,已經安慰我。難怪嘅,塊扒太靭,除咗有汁味,就同食香口膠冇分別...... 咦!碟前菜呢?

追吓啲伙記,碟沙律先嚟。
蜜桃大雞胸沙律拌法國菜
呢碟沙律,老實講,撞晒味覺同視覺,一嚟只有甜味,完全食唔到火鴨胸味道,而且呢種水蜜桃甜味應該係甜品先出現,作為前菜個味道就Over咗,撈埋啲苦嘅火箭菜同沙律醋,可謂「百感交集」!
凍奶茶
餐飲變咗用嚟平衡返頭先嗰堆「聖誕大餐」。不過中咗兩次伏,聖誕特飲(伙記話係雞尾酒)都係可免則免。叫杯凍奶茶算數。
榛子朱古力蛋糕
甜品都冇乜期望。不過就係冇期望,所以呢碟榛子朱古力蛋糕仔先成為全個大餐最好食嘅嘢!

件蛋糕入口即融,榛子同朱古力味道突出,應該同樓下包舖賣嘅一樣。

亦因為呢件蛋糕咁出色,所以再叫伙記喺雪櫃拎埋剛才買嗰兩件蛋糕出嚟。
檸檬芝士撻(左) + 芒果蛋白蛋糕(右)
一件係檸檬芝士撻(左),另一件係芒果蛋白蛋糕(右),兩件都係有餅底。

件檸檬芝士撻,好creamy,檸檬味道啖啖滲出,微酸得嚟亦有芝士味道;

另一件芒果蛋白蛋糕,就好似食Moose咁,同檸檬芝士撻啱啱相反,呢件蛋糕比較清淡輕盈,同芒果味道同樣突出,而且食晒都唔會覺得滯。

而兩件蛋糕均有同樣特點,就係個餅底好脆口,一試就愛上。

其實幫襯波士頓咁多年,從來都只係講鐵板餐,最多講埋個餐包,反而忽略咗佢個餅房,睇嚟要對呢間幾十年嘅老子號重新定位!尤其係佢個餅房,麵包、蛋糕、焗批一應俱全,而樓上餐廳又冇得直接同餅房落單,下次路過應該要試吓餅房嘅出品。
題外話/補充資料: 聖誕節期間,波士頓不設電話訂位,所有人都要walk-in。
2014-12-24
平安夜
紅湯 / 羅宋湯
黑松露南瓜忌廉湯
精選肉眼扒
厚切西冷
榛子朱古力蛋糕
檸檬芝士撻(左) + 芒果蛋白蛋糕(右)