2010-08-02 614 瀏覽
舊鋪搬新鋪, 唔明點解多左咁多人舊鋪吃過一次, 感覺不過不失, 同事見新鋪咁多人, 提議去一試店裡不是很多大檯, 我地一行六人, 等左半個鐘, 以lunch黎講都幾耐, 眼見如果係兩個人的話, 應該係唔駛真係咁耐點了一個芝士海鮮焗菠蘿軟殼蟹飯, 加錢可轉餐, 多餐湯和蒜蓉包, 餐飲則叫左凍胚芽好立克餐湯和蒜蓉包先來, 忌廉湯不稀也不杰, 這個濃度差不多了, 不然喝完湯後都飽了。但湯不是很忌廉, 味道不算很濃。蒜蓉包也只是一般, 蒜蓉味多一點會更好, 可幸包還是很脆, 不過要加錢的話我還是不會叫下次了凍胚芽好立克比飯更早到, 但樣子完全不像人家或電視的胚芽好立克, 飲品上的胚芽完全不翼而飛。雖然看得出顏色跟一般的好立克不同, 但心裡已經不好過。還好一吸之下, 胚芽都在底部, 但我還是喜歡有視覺享受的方式, 一來我喜歡先用匙羮吃胚芽, 二來自己溝, 濃度可自行調節芝士海鮮焗菠蘿軟殼蟹飯來到已嗅到燶味, 不是焗飯的香味, 是真正的燶左, 好端端的一件軟殼蟹燶左, 如果唔係lunch趕時間, 我可能會叫換過, 現在真是『焗住食』。軟殼蟹沒有鮮味, 未知是因為用料, 還是因為是焗的關係。以件頭黎
舊鋪搬新鋪, 唔明點解多左咁多人

點了一個芝士海鮮焗菠蘿軟殼蟹飯, 加錢可轉餐, 多餐湯蒜蓉包, 餐飲則叫左凍胚芽好立克

餐湯蒜蓉包先來, 忌廉湯不稀也不杰, 這個濃度差不多了, 不然喝完湯後都飽了。但湯不是很忌廉, 味道不算很濃。蒜蓉包也只是一般, 蒜蓉味多一點會更好, 可幸包還是很脆, 不過要加錢的話我還是不會叫下次了

芝士海鮮焗菠蘿軟殼蟹飯來到已嗅到燶味, 不是焗飯的香味, 是真正的燶左, 好端端的一件軟殼蟹燶左, 如果唔係lunch趕時間, 我可能會叫換過, 現在真是『焗住食』。軟殼蟹沒有鮮味, 未知是因為用料, 還是因為是焗的關係。以件頭黎計幾抵食, 因為一個焗飯有4-5件軟殼蟹, 飯裡還有海鮮, 魷魚蟹柳等雖不多但還是有的

但說實話, 以標榜焗飯的專門店黎講, 其焗飯真是未夠水準, 同類食店黎計, 紅螞蟻好食多了, 要排咁耐更加令我卻步, 等熱潮過後才再來幫襯吧
忌廉湯
蒜蓉包
看不到的胚芽的胚芽好立克
芝士海鮮焗菠蘿軟殼蟹飯, 留意最頂那燶左的軟殼蟹
2010-07-30