家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2016-12-28 1220 瀏覽
最近男朋友由銅鑼灣轉咗去灣仔翻工咁廿四孝嘅喂食妹女朋友,梗係繼續接佢收工拍拖食飯啦!今日好想食日本野,行咗入內街,發現咗間上樓嘅日本料理。呢到有百零蚊嘅晚餐套餐,又有散叫嘅壽司同熟食。價錢比較實惠。松 壽司定食定食包括咗空運立魚、中呑拿魚腩、左口魚群邊、赤貝、油甘魚、特大赤海蝦同蔥呑拿魚腩軍艦。另外仲會有明太子雞翼、胡麻沙律同三文魚頭湯。壽司用料好新鮮,有我最中意嘅左口魚邊,入口即溶。油甘魚同中toro厚切魚味濃。赤蝦大大隻,夠哂甜同厚肉。餐配埋嘅明太子雞翼非常出色!小小一隻雞翼烤到金黃皮脆,本身以為同出邊街買嗰啲一樣啦。一咬落口,明太子超級多,仲要有汁熱辣辣!成個口都係濃郁嘅明太子香味,帶小小辣好惹味!軟殼蟹手卷軟殼蟹即炸好脆,份量勁大,同飯嘅比例係一比一。配上多醬,仲有蟹子係面,食落口感好豐富。師傅卷得好好,一直食到落底都仲有軟殼蟹,令到每一啖都咁平均。薄燒牛舌牛舌燒得有火口,薄切一啖一塊岩岩好。牛舌帶韌勁,口感彈牙。經鹽燒後咸香出眾,配上小小檸檬汁更加開胃。特選鮪盛呢個係店員推介,有哂大中toro同普通呑拿魚。店員教我地要由普通→中toro→大toro咁樣食,由淡味到濃味。中to
最近男朋友由銅鑼灣轉咗去灣仔翻工

咁廿四孝嘅喂食妹女朋友,梗係繼續接佢收工拍拖食飯啦!

今日好想食日本野,行咗入內街,發現咗間上樓嘅日本料理。
呢到有百零蚊嘅晚餐套餐,又有散叫嘅壽司同熟食。

價錢比較實惠。
壽司定食

另外仲會有明太子雞翼、胡麻沙律同三文魚頭湯。

壽司用料好新鮮,有我最中意嘅左口魚邊,入口即溶。

油甘魚同中toro厚切魚味濃。

赤蝦大大隻,夠哂甜同厚肉。
餐配埋嘅明太子雞翼非常出色!

小小一隻雞翼烤到金黃皮脆,本身以為同出邊街買嗰啲一樣啦。

一咬落口,明太子超級多,仲要有汁熱辣辣!

成個口都係濃郁嘅明太子香味,帶小小辣好惹味!

軟殼蟹手卷

軟殼蟹即炸好脆,份量勁大,同飯嘅比例係一比一。

配上多醬,仲有蟹子係面,食落口感好豐富。

薄燒牛舌

牛舌燒得有火口,薄切一啖一塊岩岩好。
牛舌帶韌勁,口感彈牙。

經鹽燒後咸香出眾,配上小小檸檬汁更加開胃。

特選鮪盛

呢個係店員推介,有哂大中toro同普通呑拿魚。
中toro魚味較濃
而大toro則入口即溶,油脂較多,魚油回甘更重。

真係一試難忘!
好新鮮同高質嘅呑拿魚並唔係咁易食到咖!

牛油果三文魚米紙卷

呢個有啲似食越南嘅米紙卷,米紙煙煙韌韌
配上三文魚同牛油果呢個組合幾新鮮,味道較清新。

日式燉蛋

燉蛋好滑,配料亦多,食落偏甜。

蜜桃生啤

期間限定就試一試,有驚喜!
桃味好自然,唔會過甜同遮咗啤酒嘅味。

比較易入口,女仔一定中意飲!

估唔到樓上日本料理都有唔錯嘅水準,坐得舒服而且價錢合理,一定要再嚟!
  • 明太子雞翼
  • 軟殼蟹手卷