2013-08-07 2312 瀏覽
我最後沒有吃到, 不是我不想吃, 而係被拒之門外. 以下是我的親身經驗:7月27日星期六晚上行開灣仔搵食, 我和女友雨夜路過佳文, 見小巷中隱世魚生館, 上Openrice 了解一下來頭, 睇左頭一兩個都比笑, 屋簷下, 站著等位. 小店門口封上膠紙未能透視店內狀況, 等了不久見有人客出門離開, 前面等候的客人徐徐入內, 見老闆娘皆殷勤招呼. 大門既開, 能一窺店內裝潢, 普通簡單的佈局, 心想小館自有獨特美味之處方使人津津樂道再三回味. 問一下有冇位, 見店還有空枱, 但老闆娘回答說無枱, 無晒野食, 但明顯成個魚生柜還有大量, 對, 是大量的魚生! 也罷, 也許你要留給大客, 咁我就再問可否得訂枱下次食, 佢執緊枱冇理到我, 過左陣, 老闆娘突然間向門外還淋著雨的我們衝過來, 一邊說話(未能聽清她說什麼), 一邊用力關門, 幸好我隻手縮得快, 唔係一定夾到爆血...我企咗在店外春園街的行人路, 出面仲落緊大雨, 此情此境, 我完全比唔到反應, 之後我推開門再問清是否可以訂枱, 佢一句冇得訂, 然後再大力關門, 把我們拒之門外.... 以今時今日香港, 估不到還有店舖可以咁樣唔做生意

以今時今日香港, 估不到還有店舖可以咁樣唔做生意, 更可以咁惡死咁冇禮貌, 這間魚生小舖, 既沒有日本的服務和裝修, 決定要吃, 你先自問要大有錢人大名星, 要不你未進店都已吃了一臉屁!

希望Openrice會刊登呢篇comment, 我收到openrice三次notification話未能刊登, 建議 :
‘請避免在食評中引用並非親身光顧之經驗‘, 這是我親身經歷而該店唔比我入去消費光顧的經驗,
我嘗試了三次,不瞭解以何標準認為我寫的非親身光顧之經驗???
2013-07-27