週日本來想到石硤尾街/ 窩仔街口的點心店食點心,點知那點心店已經賣盤,名字轉了而店亦轉型為一間飯店, 因為時間是4-5點員工在吃晚餐, 所以沒有點心食了, 在那條街前後望了望, 太座決定食粥!白粥$8 OK味道但這裡嘅白粥係落咗塩的, 所以無須再落塩了,义燒腸粉$13 腸粉皮唔可以用酒樓標準去睇, 要用傳統粥店的標準去睇, 腸粉皮比一般酒樓的厚一倍是必然的了, 餡料嘅义燒好稀有地分佈在內, 甜豉油就十分慷慨地浸沒腸粉!艇仔粥$18 這裡嘅艇仔粥是有魚片的, 值番18蚊, 其餘的配料都有晒!白灼豬潤$50 這碟本來是叫腰潤的但本人不喜歡吃腰, 叫阿姐”走腰換肚” 但廚師可能手勢慣了,一拿出來的又是”一碟腰潤”就俾我們退貨了, 所以照片所見已經是第二次出來的再執版本, 豬肚剛好淋身, 豬潤亦是剛剛好口感沒有因為第二次拿出來而過了火, 兩樣豬內臟都沒有豬顫味, 雖則賣相有點零亂但這少少嘅缺點被技術擊倒了!下次再來會試下麵類!各位阿哥阿姐繼續努力呀!以有限發揮無限!心底無限支持!
白粥+义燒腸粉
艇仔粥
白灼豬潤/豬肚
2014-12-07
$44.5 (下午茶)