餐廳: 紅番茄餐廳
資訊:

2019-10-14 2628 瀏覽
又到一年一次細妹嘅生日飯,搵食地點都喺就番細佬妹佢哋揀深水埗區。上次同朋友去完耀東街食飯,就再過嚟元洲街食糖水時,路經呢一家「紅蕃茄餐廳」,睇吓啲定價都相宜,就諗定細妹生日飯晌度食。餐廳嘅定位屬於「豉油西餐」,亦可以睇為高檔啲嘅茶記,因為賣嘅菜式乜都有。而餐廳嘅環境幾企理,睇落都似似哋啲高級餐廳架,鋪晒枱墊,擺好晒刀叉……等等,不過,裝咗啲大電視俾街坊客餸吓飯。餐牌有可能影唔晒,似喺漏咗一、兩版,不過,加埋放晌門口嘅是日晚餐,以及裡面一啲特別餐牌,大概都了解了有啲咩選擇,確喺幾多元化。基本上,啲餐都包晒餐包、餐湯、餐飲及簡單嘅甜品,最出奇喺竟然加一都唔收喎。蒜蓉包先登場喺餐包、餐湯,選擇喺一貫好港式嘅豉油西餐選項,簡單嘅蒜蓉包,夠蒜蓉,夠香草,搽足牛油,都唔會回點唔好食。蕃茄薯仔湯紅湯叫就話叫蕃茄薯仔湯,但跟家常嘅喺一樣,反而極似羅宋湯,好濃郁,只喺少咗個辣度而已,否則,一定誤以為喺羅宋湯。粟米蘑菇忌廉湯白湯就會喺忌廉湯,濃稠度啱啱好,唔會過杰或過稀,湯內亦放咗唔少蘑菇,意外地唔喺罐頭貨嗰啲喎,算有誠意呀!晚餐F(比目魚拼春雞)$98細妹就選個雙拼晚餐,都幾好架,可以6揀2,彈性大,而

蒜蓉包

蒜蓉包
蕃茄薯仔湯

蕃茄薯仔湯
粟米蘑菇忌廉湯

粟米蘑菇忌廉湯
晚餐F(比目魚拼春雞)$98

細妹就選個雙拼晚餐,都幾好架,可以6揀2,彈性大,而醬汁可選黑椒、蒜蓉或燒汁,可配白飯、意粉、薯菜,甚至什果沙律都得。比目魚有一大件,啲魚肉頗為嫩滑,都有朕朕魚鮮味,而春雞亦有半隻份量,夾埋都唔嘢少,再者,烤焗得皮脆肉香,肉質嫩滑又富肉汁。
晚餐F(比目魚拼春雞)
鐵板黑椒西冷牛扒 $79

細佬就想食鐵板餐,初時都怕件扒得6安士驚佢唔夠,但送到上枱,真喺覺得唔止6安士,加上配白飯,放心晒唔怕唔夠食。送到嚟先再淋上黑椒汁,咋咋聲,香氣撲鼻。件西冷牛要7乘熟,試咗一小件,我就覺得只有5乘多啲,幸而肉質唔錯,都幾軟腍,有肉味。
鐵板黑椒西冷牛扒
晚餐B(越南盲鰽魚)$88

老婆就唔喜歡紅肉,所以,晚餐中以盲鰽啱佢多啲,跟蒜蓉汁,配薯菜。一整條盲鰽香煎,雖然簡單,但煎得皮脆肉嫩,輕輕沾少許蒜蓉汁,感覺好唔錯,薯菜喺炸粗薯條同羅馬生菜,前者脆而不膩,後者清新爽脆。
晚餐B(越南盲鰽魚)
黑松露羊架忌廉意大利飯 $108

意大利飯一晌好「蝦」人煮,唔喺間間都煮得好食,加上羊架喺小弟喜好嘅食材之一,少少順利成章就揀呢一道意大利飯。個飯睇起嚟有啲似粥,不過,攪一攪,食落又唔覺,濕潤得嚟,飯粒保持到米心硬硬哋,亦帶有幽香嘅黑松露香氣,算做得唔錯。兩支羊架都煎得火喉啱啱好,焦香而嫩滑,羊羶味唔太重,有質素。
雪糕、啫喱

是日甜品一喺就薄荷朱古力雪糕,一喺就細細杯嘅啫喱(加花奶),兩款甜品都喺好「懷舊」,尤其後者,所以,兩款都試試,當然,喺無驚喜啦。
薄荷朱古力雪糕
熱咖啡

餐飲只喺簡單要杯熱咖啡,不過,感覺麻麻,唔似港式咖啡,入口有啲澀味,又好似有啲炒燶咖啡豆沖出嚟嘅氣味。
熱咖啡
雖然餐廳用上Cafe名字,但營運模式、食物嘅種類,都好似花園餐廳一類嘅港式西餐。幾款主菜,雖然稱唔上好高水準,但算喺做得唔錯,加上份量足,定價又親民,招呼幾好,又無加一添。怪唔之得,見有唔少客都同啲店員或老細有傾有講,相信有唔少街坊客支持
生日