2015-08-28 2962 瀏覽
之前有一日趁lunch time 有時間去銀行處理私務, 因手續繁複, 搞完只剩15分鐘時間食飯。行過鋪頭門口見到蒸飯, 就打算快手買個蒸飯堂食。我話想要肉餅飯, 阿姐問我要牛肉餅定豬肉餅。揀左豬肉餅飯, 之後阿姐竟然問我要乜野菜, 原來蒸飯仲有得跟一個送! 我揀左翠玉瓜炒雞肉。當時人唔算多, 我坐埋一邊食, 翠玉瓜同雞肉都比較腍, 亦都夠味, 仲加埋火腿片入去炒。豬肉餅同蒸飯都比較硬, 但以二十蚊有找既價錢, 絕對抵食, 味道亦唔差。一路食一路睇牆上既相, 先知自己原來入左明哥既鋪頭, 哈哈!地下的確係有d 污糟, 但係呢間係草根食堂呀, 同區茶餐廳都有唔少係咁。咁既價錢, 同時要維持多種選擇(估唔到蒸肉餅飯都有得揀牛肉定豬肉), 又要請人幫手, 又要面對通脹係好困難既事, 明哥加油!