2015-10-06 903 瀏覽
今年食過嘅月餅都唔算好古靈幣怪,都喺啲奶皇、白蓮蓉、伍仁之類,比較中式及傳統,如要算喺有少少特別,就喺朋友嘅謝禮,功夫點心嘅「蛋黃芝麻月餅」,加入黑芝麻作餡心,期待佢嘅芝麻香味會有幾濃。以深啡硬紙皮作包裝盒,簡單嘅標誌,如真功夫般表沉實,唔太造作。芝麻月餅喺迷你裝份量,一盒有4小個,依家嘅月餅以獨立包裝喺必然嘅事,而每個月餅都印上「功夫」兩個字,清晰表達佢嘅出處。睇外表,跟一般嘅蓮蓉月餅無咩分別,但一切開,正正式式嘅「黑心」月餅,餅皮搓得夠薄,內裡全部都喺芝麻蓮蓉餡,雖然加入咗蓮蓉,估計成份唔太多,所以,唔太甜之餘,芝麻味十分突出;每個月餅只有一隻鹹蛋黃,而且,唔喺好大個,所以,比起其他嘅又雙黃、又三黃,依款月餅相對健康少少,味道亦唔錯,芝麻蓮蓉餡好軟滑。唯一唔理想嘅地方,喺鹹蛋黃有啲乾,缺少一份油香感。功夫點心都幫襯過,但只限飲茶食點心,佢嘅月餅都喺第一次食,整體感覺不俗!
功夫點心「蛋黃芝麻月餅」
「蛋黃芝麻月餅」
「蛋黃芝麻月餅」
外賣自取
下午茶