2016-03-02 962 瀏覽
有多年歷史的劉森記,一提起相信大家就會諗到竹昇麵,近幾次黎到深水埗都會黎呢到食番個麵! (其實呢區除左買電腦野平之外,呢邊都好多唔貴又好食的東東,假日行下食下隨時有驚喜)地點好易搵起黃金商埸附近,一帶食市雲集桂林街 呢到最多人食蝦子撈麵,好少搵到一間麵店蝦子真材實料之外仲加得咁足料,啖啖薑蔥黑柏葉蝦子撈麵 ($40) 都會充滿蝦子,蝦子富咸香,炒得又夠乾身~ 再加埋呢到個幼麵條韌性十足,爽口彈牙,同D蝦子撈埋黎食真係令人好滿足。薑蔥黑柏葉唔係處處都食到,由於無經漂過我比較鍾意食黑柏葉 黑柏葉本身無咩味,所以加左大量薑蔥MIX埋個效果好唔同,如果唔夠味仲可以點埋附上的辣椒鼓油蝦子撈麵係我心水推介仲有,每枱有樽醃蘿白用醋醃的味道酸酸辣辣,蘿白口感爽口,可以配麵一齊食~每個撈麵會跟一個上湯。睇落簡簡單單,麵底卻是食完會有掛念的感覺,未食過既朋友就去試下啦

(其實呢區除左買電腦野平之外,呢邊都好多唔貴又好食的東東
,假日行下食下隨時有驚喜)

地點好易搵起黃金商埸附近,一帶食市雲集桂林街
呢到最多人食蝦子撈麵,好少搵到一間麵店蝦子真材實料之外仲加得咁足料啖啖薑蔥黑柏葉蝦子撈麵 ($40) 都會充滿蝦子,蝦子富咸香,炒得又夠乾身~ 再加埋呢到個幼麵條韌性十足,爽口彈牙,同D蝦子撈埋黎食真係令人好滿足。

薑蔥黑柏葉唔係處處都食到,由於無經漂過我比較鍾意食黑柏葉

蝦子撈麵係我心水推介

每個撈麵會跟一個上湯。