2016-03-10 7330 瀏覽
有時候食飯嘅環境真係好重要,特別喺忙碌工作之後應該要好好報答自己享受一下。而早排朋友就幫我搵咗一間食物質素與環境並重嘅餐廳,聽講佢哋自助餐有好多不同海鮮同花膠任食,咁當然要去試一試啦。帝景軒位於帝景酒店,到外面可以同時望到汀九橋同青馬大橋嘅夜景非常吸引。入到去餐廳裝潢時尚,而且樓底亦非常之高唔會有局促嘅感覺。而餐廳亦很有趣地特設以「老香港」為主題嘅戶外坐位,當日更有好幾對情侶爭住影相,玩味十足。之後當然要睇睇自助餐有咩食啦,前菜沙律部份有多款選擇例如:煙鴨胸蜜桃沙律、水果合桃沙律、雜菜沙律等等,而旁邊亦有不少配料可以DIY一個你最合適嘅沙律。食自助餐當然唔少得食海鮮啦,而冷盤海鮮區亦非常豐富,今次就拎咗凍蝦、蟹腳、翡翠螺、青口、麵包蟹,食材非常新鮮,特別蟹腳入口啖啖肉,味道鮮甜,配埋白酒一齊食更加可以令蟹味更為突出。另一邊麵包蟹原來真係好多蟹膏,食落去鮮甜甘香食唔停口。原來呢到真係俾到好多驚喜我,食完頭盤之後,發現呢到連紅燒乳鴿都有,而且食落去皮脆肉香有即燒嘅感覺,記住要食就要快啦,因為好多人都拎嫁。燒烤區就拎咗牛仔骨、大蝦,大廚燒得剛剛好可以保持到食物大部分肉汁,個人就特別鐘意佢個燒
入到去餐廳裝潢時尚,而且樓底亦非常之高唔會有局促嘅感覺。
燒烤區就拎咗牛仔骨、大蝦,大廚燒得剛剛好可以保持到食物大部分肉汁,個人就特別鐘意佢個燒牛仔骨,咬落去淋身甘香,牛味亦濃郁。
再經我仔細咁睇,終於俾我發現今餐必食推介,就係任食養顏花膠,之後我更加好貪心拎咗四人份量一次過食。北菇燴花膠:首先佢真係好足料,花膠亦煮得淋身且有咬口,食落去滿口都係膠質養顏十足,食完皮膚即時滑咗。
餐廳內亦有刺身區,而當晚就有三文魚、甜蝦、鮑片、鯛魚、吞拿魚。
估唔到熱葷區亦有好多選擇,而且大多以海鮮為主,芝士煙肉焗蠔、砵酒焗爽蠔、香草焗鱸魚、避風堂炒蟹、德國豬手等等,而佢個鱸魚亦煮得唔錯,外表香脆內裡滑溜唔會過火。
甜品區嘅甜品非常精緻,適合每樣甜品都想試少少嘅朋友。
而且仲有任食Häagen-Dazs 雪糕。
有別於其他自助餐,佢有一部玩味十足嘅自制Pancake機,按一個制就有新鮮熱哄哄嘅Pancake出來。
最後自己DIY咗一個雪糕Pancake,Pancake好香蛋味,真係超正食完好滿足。
餐廳內亦設有自助酒區,只需要+$58就可以免費任飲啤酒、紅酒、白酒。
而今餐以自助餐嚟講真係種類多而豐富,特別有好多以海鮮做出嚟嘅菜式十分新鮮,而任食花膠亦令人眼前一亮,希望有機會再同朋友再食一次啦。