早一天打過來預約訂位怎知道說兩天前已一早滿座, 叫我們嘗試walk in 攞位吧. 當天因為工作關係, 我們分了兩批, 一批去酒店接外國過來香港觀光的女同事, 另一批便完成工作後直接過去金山. 3位香港人跟2位外國人.3位包括外國同事在18:50分已坐下金山2樓, 而我跟另一位則19:10才抵達.原來她們已order 第3支青島, 實在非常不好意思呢 ...同事說不如order 龍蝦更提議讓她親手選一隻吃. 她回來之後非常興奮, 還展示她拿著龍蝦鬚拍照的頑皮樣 我們order 了: 上湯龍蝦伊麵底 - 啖啖肉仲彈牙添, 伊麵底比較削無味清蒸鮑魚 - 大隻, 用刀叉食, 正炸大腸糖醋排骨 - 大腸好香, 同事問的味怪怪地, 緊係啦....大腸嘛...炸乳鴨 - 好味豉汁蟶子 - 肥嘟嘟好多汁, 上枱時已經切為細粒, 易入口乾淨粉絲蒸扇貝 - 粒貝好大粒清炒蔬菜 炸瀨尿蝦 - 蝦比較細隻不太香口白灼海生蝦 - 比一般酒家的白灼蝦大隻一倍, 肉鮮甜值得再叫 我們食到大約9時15分左右叫埋單, 但怎知道大家現金不足(其實係我唔記得左此間店只收現金), 當張單遞到我們面前時, 我便說現金不足,要

我們order 了:
上湯龍蝦伊麵底 - 啖啖肉仲彈牙添, 伊麵底比較削無味
清蒸鮑魚 - 大隻, 用刀叉食, 正
炸乳鴨 - 好味
粉絲蒸扇貝 - 粒貝好大粒
清炒蔬菜
炸瀨尿蝦 - 蝦比較細隻不太香口
我們食到大約9時15分左右叫埋單, 但怎知道大家現金不足(其實係我唔記得左此間店只收現金), 當張單遞到我們面前時, 我便說現金不足,要去禁機一陣先埋, 跟住同另一位同事起身急急步行出門口...怎知道給我聽到 ...
侍應 A : 仲咩攞返張單黎, 又話埋單??
侍應 B : @#!%&, 無錢學人埋單 !

此刻我真係十級火 ! 但由於留下同事所以不便即時擰轉面反駁, 唯有行番去mtr 禁錢再返金山. 我最憎人話我無錢 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
我返到金山未坐低見到個侍應我就叫佢埋單, 佢望住我跟住慢慢攞張單過黎, 一擺低
我就好大聲甘問我的同事我地走左期間有無野, 佢話氣氛有的唔妥囉但佢驚所以唔敢出聲 !

我一直好大聲係度罵邊個話我地無錢比, 呢的咩服務態度, 點解唔可以同我地講"小姐呢度唔收卡", 而係比我聽到的甘既野??? 果兩個侍應仲要幾個圍住係門口講粗口好似罵緊我地甘, 唔通唔夠現金就要比你地黑面對待???
張單係我地面前放左成幾成5分鐘, 跟住見我擺錢落去就有另一個侍應過來攞, 還說了一聲多謝.
二千拎蚊就試到的服務態度, 真係抵死 !
題外話/補充資料: 我帶個N次好多外國同事黎金山食, 個個對食物都讚不絕口. 佢地成日過黎換碟(成晚大約5~6次)即使有無食物剩在碟上, 我的外國同事被收走了瀨尿蝦, 龍蝦, 白灼蝦雖然已叫停了兩次. 是真心還是工作?? 第一次坐2樓的態度就好像叫你快的食完快的走, 還要做第二輪, 未食完龍蝦伊麵已經送上糖水....
2013-07-12