2014-04-29 3661 瀏覽
對上一次食放題….幾時呢?忘記了, 只知最近睇blog, 好多食評都是放題的, 大大地激起我的食慾!!!坐言起行, 早前與朋友去了金丼鐵板和風放題試下~ location算方便, 油麻地A2出口, 轉個彎就到~~我地既用餐時間係7-9pm(黃金時段), 任飲任食兩小時, $159+10%有點驚喜既…係金丼唔止有日式放題, 場內所見, 亦有客人打邊爐! 但個人認為, 放題…都是選日式食物較適合, 感覺岩feel一些.全晚點了很多食物, 唔覺有漏單情況. 呢點好重要的, 有助客人知道自己應該點幾多.食日式放題, 點少得刺身、壽司! 我唔食魚的, 只食了甜蝦、墨魚、長腳蟹棒及馬刀貝. 四款都好味~至於壽司, 火炙蝦我最LIKE, 真的有燒烤味, 而且還有彈彈的肉質, 十分推介. 眼見火炙類的都較搶手啊~而岩口味得黎又美味的, 就是以下啊~日式麻醬豆腐、麻醬蕃茄. 滑滑的豆腐, 正! 其實個汁就是靈魂啦, 只要個汁好味, 整道菜就好味.兩款燒物(燒粟米、燒日式蕃薯)都做得很好, 唔會太乾, 咬下去還有少少水份~ 雞軟骨就是口痕之選; 燻蛋, 非流心那種, 但味道是得的, 若果流心一點, 真係會
對上一次食放題….幾時呢?

食日式放題, 點少得刺身壽司! 我唔食魚的, 只食了甜蝦、墨魚、長腳蟹棒及馬刀貝. 四款都好味~
而岩口味得黎又美味的, 就是以下啊~

兩款燒物(燒粟米、燒日式蕃薯)都做得很好, 唔會太乾, 咬下去還有少少水份~ 雞軟骨就是口痕之選; 燻蛋, 非流心那種, 但味道是得的, 若果流心一點, 真係會order多一碟!
醬爆帶子是很惹味的一碟, 但吃完一粒還想多吃一粒.
七味豆腐, 雖然只是在豆腐面灑上一點七味粉, 但外脆內軟, OK啦~
稻庭冷鳥冬, 小小一碗用來填肚是不錯的選擇, 它不會有酸味, 但面質又非我想要的那種, um….我覺得好味的應該是讚岐品牌. haha
個人比較偏好不太味濃的, 所以雞串燒和鮑魚雞絲粥就略嫌重口味
燒菠蘿是失手之作, 燒得不夠乾身, 而且可能非節令食品, 所以沒有甜味;
芝士年糕…唔重芝士味, 亦都太油膩, 跟朋友share半個就夠了.
清酒煮蜆….與其說是清酒, 倒不如說味噌煮蜆較適合, 因可能煮得過火, 害得清酒味盪然無存
甜品方面, order 了雪米糍和泡芙, 餐後來一些甜品, 永遠是最好的~
另外, 還有海膽, 有興趣可試試, 但就額外加錢
當晚很想喝紫蘇梅汁、梅酒一類的, 可惜落空…金丼提供的任飲包括清茶、凍熱菜蜜、凍啡、汽水、蘋果梳打, 只怪我對飲品太有要求了, HAHA~

2014-04-17