我是80後,不算美都忠實fans, 以前讀書去完電影中心都去食下tea, 嘆個多士。最近途經廟街,順道去美都食個午飯,門外排隊,入面地下有位,但不入客。門外8成半係遊客,在拍門口照。等左陣,可以上樓上,卡位滿座,但仲有好多吉枱沒人坐,好奇怪,原來應該廚房做唔切,叫了個廈門炒米,焗排骨飯,起碼15分鐘先上炒米,焗飯約25分鐘。廈門炒米蝦腥不新鮮,用過酸的汁以蓋其味,不-好-吃,收$46再來「馳名」焗排骨飯!2成是排骨8成是豬肉/瘦肉!!!我在吃緊咕嚕肉麼?是炒飯底,但是「腍」(即濕)的飯,除了肉便是蛋炒飯,不會見到其餘蕃茄/洋蔥/蔬菜...老實說,大家樂一哥豬扒飯更好吃,大家無謂叫了總之就水準不再,失望而回,anyway, 眼見價錢不斷加,客路主要為國內人,算啦,香港人,不用再去美都懷舊了