2016-04-19 6187 瀏覽
去2+2食自助餐連屙五日!!係果度啲食物衛生實在好有問題 (1) 龍蝦。個開邊龍蝦睇落還好, 係有廚師即席煎的, 但拎返位進食時先見倒原來蝦身有綠色物一大坨, 與蝦身的肉混在一處, 宛若青泥。覺得應是蝦膏而已, 又即時煎過, 該當衞生, 便避開青色部分咬, 入口肉味尚可, 然而即覺口有碎沙碎泥, 咬時其聲礰礰然。惟有吐出, 但覺仲有無數碎沙在牙之間磨著, 但太小吐不出來, 想飲口水漱一漱又覺不雅, 惟有吞左。再看另一蝦, 原來蝦尾肉中仍藏腸一大條, 腸中沙瀝菁泥呈褐綠色, 小心挑走再食, 仍時有細小沙石。(2) 扇貝。亦有廚師即席淥的, 連殼一起放在碟上。食完覺OK, 友人此時有發現, 指比我睇個殼。但見殼上青斑蜿蜒, 有如無數菁苔在殼上爬行, 占了其面積有大半。心想打邊爐都係咁, 應該淥死哂啲菌瓜, 無再深究但扇貝就不敢再去攞了。(3) 炸蠔。蠔可以生食, 炸左應該OK瓜。但見炸粉太多, 炸幾下裏面未完全熱。 未知會否是此蠔素質不逮而未可生食, 但炸得又未熟, 所以出事。側面有溫馨提示指出蠔不可與西瓜同食, 否則可能導致不適, 當時甚感溫馨。但係我無食西瓜但仍不適多日!!
去2+2食自助餐連屙五日!!係果度啲食物衛生實在好有問題

淥死哂啲菌瓜, 無再深究但扇貝就不敢再去攞了。