2015-03-18 4540 瀏覽
收工去會合靚女朋友T跟住就約埋靚女朋友R齊齊入沙田,我地BOOK左去打邊邊呀!我地今日去一間好有特色的食店打邊邊,係之前電視見到一直都想試,但要入沙田真係好似好遠咁喎!今日就特登來喇!睇個門口真係好特別喎!入面D裝修都好得意架,其實都唔算係裝修,只係將人家冇用的東西,用腦想一想再做裝飾,就變成這麼特別的一個食店了這食店其實係一個舊屋邨內的『冬菇亭』,但經過用心裝飾後,就變得特別及令人懷念的集體回憶了LEE度唔似一般大排當,好乾淨, 枱與枱又唔會好近,仲要一D都唔嘈,重點係有冷氣,仲要幾涼添!坐低後,朋友E都到了,可以叫野食喇叫左野後就撈下醬先醉雞湯底~~~個湯好清但酒味好濃,真係好香好好飲盛記腐皮卷~~~唔似一般火鍋店的,質感厚厚的,仲要係即炸的,浸一浸湯食更好吃蝦膠&墨魚膠釀油炸鬼~~~又係即叫即做的,上枱時熱辣辣的,好味呀!蝦膠同墨魚膠都做得好彈牙,GOOD叫哂野先見到LEE個餐,又真係好抵喎!下次再來時可以試試手切本地牛~~~切得薄薄的,放入滾湯灼一灼就食得,牛味好香濃,NICE黑豚肉~~~好味喎,肉味好香GOOD醉雞~~~個雞雞好滑店員話滾湯倒入全部雞雞,轉小火計時5分鐘就食得

睇個門口真係好特別喎!
坐低後,朋友E都到了,可以叫野食喇
叫左野後就撈下醬先
調味盤
醉雞湯底
醉雞湯底~~~個湯好清但酒味好濃,真係好香好好飲
盛記腐皮卷
蝦膠&墨魚膠釀油炸鬼

叫哂野先見到LEE個餐,又真係好抵喎!下次再來時可以試試
手切本地牛
黑豚肉
黑豚肉~~~好味喎,肉味好香GOOD
醉雞
醉雞~~~個雞雞好滑
店員話滾湯倒入全部雞雞,轉小火計時5分鐘就食得!
D雞雞真係超級滑,酒味又入哂雞肉,正呀!
不過厚肉的就要煮耐小小喇!
雜菜藍
雜菜藍~~~睇下擺得幾靚,菜菜都好新鮮
雲耳
雲耳~~~好爽口,吸哂D湯汁真係好好味
蠔仔餃
蠔仔餃~~~皮薄餡靚,每隻餃都有幾隻蠔仔,絶都唔HEA,味道好特別又好好味
魚皮角
魚皮角~~~又幾彈牙喎!好味
鮮腐竹
鮮腐竹~~~好香豆味,不過唔可以煮太耐
題外話/補充資料: LEE度D食材真係幾新鮮,而且都幾有HEART 店員個個都好有禮貌,每一個都笑笑口的
2014-09-26
醉雞湯底