2014-01-23 1575 瀏覽
今日等登放假還亞爸心願去沙田食雞粥做午餐, 一行三人轉車又轉車終於去到, 坐底第一時間就叫咗一鍋"招牌雞粥", 之後再叫咗"棉花雞"同"鴨腳扎", 結果...招牌雞粥 $78/鍋粥底好棉, 好香, 無味精.  雞件有咸味, 好滑.  兩者分開食係好食既, 但夾埋之後就似係熱粥+燒味白切雞. 佢係用瓦煲上枱的, 但粥並無滾緊, 個煲耳亦唔熱, 絶對唔會燙親.棉花雞及鴨腳扎 (特點)兩樣都應該係即叫即蒸, 因為都等咗一段時間先有, 食落都好熱. 棉花雞既棉花係一片片既, 有D似豬皮, 哈... 鴨腳扎就...外面既腐竹有雪味, 鴨腳就唔够爽, 諗諗地, 而芋頭就唔够粉同唔够香.呢間嘢有兩樣嘢係好值得讚, 第一係服務, 非常殷勤同好醒, 只要你有小小"頭鱷鱷", 或者想鱷起頭, 佢地已經知道你想點, 好快咁行埋嚟.  比額外碗仔仲幫你用熱水洗埋, 攞上手既濕又暖. 你張枱放到一枱都係餐牌或者order紙, 佢就會走埋嚟執返好, 張枱繼續整齊.  第二係就係碟頭飯, 真係好大碟飯架, 所以我見食客好多都係男仕, 個個都係入嚟食碟頭飯.  我見到隔離枱個碟燒鴨/鵝飯, 我諗我要食兩餐先食得晒佢,

招牌雞粥 $78/鍋
粥底好棉, 好香, 無味精
.  雞件有咸味, 好滑
. 佢係用瓦煲上枱的, 但粥並無滾緊
, 個煲耳亦唔熱, 絶對唔會燙親.

棉花雞及鴨腳扎 (特點)
, 鴨腳就唔够爽, 諗諗地, 而芋頭就唔够粉同唔够香.

呢間嘢有兩樣嘢係好值得讚
, 所以我見食客好多都係男仕, 個個都係入嚟食碟頭飯.  我見到隔離枱個碟燒鴨/鵝飯, 我諗我要食兩餐先食得晒佢, 仲要兩餐都好飽添, 呢個幾錢就唔知, 但客飯好似係$36仲有湯跟添.

因為比人鬧成日都係相機食先, 所以都唔敢影相, 就係咁無相睇喇.
2014-01-23