餐廳: 彩福皇宴 (京瑞廣場1期) (京瑞廣場1期)
資訊:

2016-11-29 4254 瀏覽
今日爸爸生日一於請佢去石門新開既彩福皇宴飲早茶順便試吓佢哋d點心需然石門冇地方好行,唯一好處就係有三間酒樓,去飲茶時唔使等位入到去酒樓望見個場好新好靚,而且好寛敞坐落唔壁,任你選位坐碗筷用具和地方都乾淨整潔,睇餐牌都好多點心選擇,我就選左一d平時都會食既(家鄉炒米粉、梅菜肉餅蒸飯、香滑鮮蝦腸、原盎瑤柱灌湯餃)和一d連續四屆攞奬點心(港式街頭蝦米豬腸粉、旋風黃金流沙包、原隻鮑魚燒賣皇)睇吓值唔值得攞獎,點心係即叫即蒸,點心未到就嘆吓茶吹吓水先,茶唔算最頂级但都唔係嗰啲下價茶冇味難入口,大约十五分鐘左右,點心就慢慢送上,首先試吓個飯先,需然睇落個賣相唔係好靚但食落去啲飯唔鬆散唔鞋,肉餅唔肥唔瘦,味道剛剛好香滑鮮蝦腸,個外皮軟滑可口,而細心之處係蝦腸唔係一條條唔使自己分開,可以一口食哂,每嚿有原隻大蝦爽口彈牙家鄉炒米粉需然冇乜材料,得啲西芹、红蘿白、蔬菜和火腿絲,但都唔係啲頭頭尾尾,而且嗰米粉炒得幾乾身唔油膩,味道香口原盎瑤柱灌湯餃,睇已經覺得正因為有原粒瑤柱和松草花,而且隻餃好足料和大隻,瑤柱咬落幾淋,皮薄餡靚,有豬肉、冬菇絲、筍絲、蝦,食落啖啖肉,口感豐富,湯濃冇味精感輪到試得奬點心,港
今日爸爸生日
一於請佢去石門新開既彩福皇宴飲早茶順便試吓佢哋d點心
入到去酒樓望見個場好新好靚,而且好寛敞坐落唔壁,任你選位坐
碗筷用具和地方都乾淨整潔,
梅菜肉餅蒸飯
香滑鮮蝦腸
家鄉炒米粉
原盎瑤柱灌湯餃
原盎瑤柱灌湯餃,睇已經覺得正
輪到試得奬點心,
港式街頭蝦米豬腸粉
港式街頭蝦米豬腸粉,睇賣相真係令我想起以前在街邊小販檔買腸粉既情景
食落真係有返以前既感覺,佢每條腸粉都加左甜醬、花生醬和辣醬,腸粉軟滑,內裏有蝦米增加口感,其實食腸粉最重要係混醬,如果混得好內裏冇料都好正,我食完呢個腸粉但我覺得未到完美,因為個辣醬,辣左少少蓋過左個花生醬和甜醬味道
旋風黃金流沙包
旋風黃金流沙包,食落軟绵绵,而且內裹蛋黃真流沙狀,好香好好味,甜道適中,真係好
不過食既時候,小心好熱和蛋黃流出來
原隻鮑魚燒賣皇
原隻鮑魚燒賣皇,見到已經覺得好高級好正,真係想一啖食落肚
不過我選擇慢慢品賞,鮑魚幾有鲜味而且好冧,燒賣d肉幾好味幾彈牙,呢個真係值得攞獎
呢間真係唔算貴而且好食,環境又舒適,以後又多一個地方飲茶
題外話/補充資料: 唯一係附近冇其他娛樂和shopping地方,不過我見三間酒樓都好多人搞婚宴,個場真係靚,但交通得馬鐵,搭巴士要識行
$70 (早餐)
生日
梅菜肉餅蒸飯