餐廳: 四季芬芳
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-09-15 1461 瀏覽
和朋友到沙田新城市廣場3期閒逛一下,又到晚餐時間,比我地發現原來新開左間<四季芬芳>中式小菜館,而且仲有燉湯、蛇羹、小菜、煲仔飯類等供應。秋天就快來臨,很久沒有吃蛇羹,呢間餐廳正合我地心意,便進店一試。<四季芬芳>原來係香港都有少少歷史,佢哋始創於一八九五年,並於一九四零年於香港落地生根,呢間超過百年的老字號食府「蛇王芬」,於沙田開設副線新品牌店「四季芬芳」,將百年老店<蛇王芬>更年輕化,絕對係「香港製造」,新品牌創造更多美味同多元化既中式粵菜給不同的客人。進入餐廳,裝修感覺新穎得來亦保留住中式設計,空間感足,有卡位同圓枱座位選擇,環境夠闊落舒服。<花膠太史蛇羹 $98位>蛇羹湯底入口非常清甜,有花膠、蛇肉絲、雞絲、木耳、冬菇絲、瘦肉絲等。另有薄脆、生菜絲、百合、檸檬草作配菜。材料好多好足,每一啖都食到蛇絲肉絲,滋潤開胃,係必食之選!!<灌湯竹絲雞百花丸 $76>百花丸炸得金金黃黃,比乒乓球還要大個,咬落去非常香脆,入面既蝦肉夠曬新鮮彈牙,蝦肉中心包裹住灌湯竹絲雞,雖然未有爆湯感覺,但有雞絲清甜味在內,非常特別。<鮮象拔蚌

<花膠太史蛇羹 $98位>

<灌湯竹絲雞百花丸 $76>

<鮮象拔蚌仔荷葉蒸飯 $128>
呢個荷葉蒸飯一上枱甚是驚喜,因為原個蒸籠上,份量好大好多,相信可以足夠4人分享。蒸飯粒粒軟綿,微微咸香,飯上面鋪滿新鮮象拔蚌仔,海鮮飯香味已經蓋過了荷葉香味,非常好食,大讚吖!!

<招牌油焗雙腸 $58>
潤腸和臘腸各有四片,滿滿既油香同咸香,送飯一流。

<豉椒排骨白鱔煲仔飯 $108>
材料十足嘅白鱔排骨煲仔飯絕無欺場,煲仔飯熱辣辣上枱,火喉剛剛好,白鱔片足足有五大片,白鱔魚肉夠厚夠滑,而且骨細。排骨肉多骨少,肉質不鞋夠嫰,配合埋綿綿細軟嘅煲仔飯,非常滋味。如果鍾意食飯焦多點嘅朋友,建議可以將煲蓋吸住個飯煲再等多一會,飯焦自然出來。

除咗煲仔飯,蛇羹,前菜小食等,餐廳仲提供其它中式的新穎小菜,亦有數款燉湯可以選擇,非常不錯。
另外值得一讚既係,餐廳員工雖然不算很多,但由於客量開始增加,他們的服務質素亦可以保持到有不錯的水準,下單和上菜速度都快,非常殷勤和有禮貌。
整體來講,餐廳環境非常舒適,食物質素水準算是高,價錢中等亦合理,非常適合同朋友或家人聚餐用膳,值得再次幫襯。

• 豉椒排骨白鱔煲仔飯
  • 鮮象拔蚌仔荷葉蒸飯