2017-12-03 73 瀏覽
難得舊同學聚會,大家決定返沙田開餐,朋友提議河畔花園多選擇可以去到再揀食乜,一行四人有男有女,行完個圈最終揀咗連燒味外賣都排長龍既叉燒大王,嚟到先知佢有gulu呢個網上預先攞飛既程式,覺得好蝕呢~入到叉燒大王唔叫叉燒($88),亞媽真係會話生舊叉燒好過生你!係我最愛既半肥瘦,蜜汁味濃,話咁快就清晒成碟茶餐廳既格局,燒味以外做埋小菜,仲要有羊腩煲($248),價錢同出面差唔多,賣相同材料都好豐富,冬菇都有三粒又厚又爽,支竹、冬筍、馬蹄羊腩煲最佳配料,羊腩脂肪少啖啖肉炆得夠入味,落咗薑粒唔怕有羊羶味蜜薯牛仔粒($88)鑊氣拍得住深水埗愛民生,蜜汁加上黑椒碎甜甜辣辣,牛肉爆香唔會老,薯仔炸得又夠粉係日本食過山芋天婦羅,估唔到呢度都有酥脆炸淮山($58),淮山補脾胃益處多,炸過既淮山減少滑潺口感,灑上淮鹽食到停唔到口