2016-06-14 1995 瀏覽
一年一度母親節飯, 去了這間酒樓, 好多時也會來這裏的, 因份量大, 又抵食, 坐位唔算迫, 今年我們揀左正日, 都唔算好多人, 枱與枱之間還有好多空位的, 好舒服呀.乳豬全體, 隻豬感覺有點黑, 燶左呀, 不過味道都係好味的, 唔會好肥, 份量都足呀, 個皮都算脆皮的, 好味呀.蟹肉竹苼海皇大生翅, 這個翅都好大窩, 好足料呀. 好多蟹肉, 味道唔會過咸, 啱啱好的, 竹苼吸晒翅的味道, 好好味.上湯焗波士頓龍蝦伊麵底, 好吸引呀, 大大碟, 賣相已好討好, 試下味道先, 龍蝦肉都算多, 都新鮮爽口鮮甜的, 唔會腥, 唔會唔新鮮的感覺. 伊麵吸晒D龍蝦汁, 好好味, 又彈又爽口. 呢碟龍蝦夠晒份量海港醬燒雞, 隻雞燒到好靚, 顏色係啱啱好的, 個皮都好脆口, 又香口, 啖啖肉, 雞肉都唔會鞋的, 又唔算好肥. 法國鵝肝花姿丸, 這個花枝丸熱辣辣, 用張紙裝住, 好細心的, 賣相好靚, 入面原來係有鵝肝的, 立刻感覺好富貴呀, 不過鵝肝份量好少的, 一小粒, 食唔到甚麼味道的. 花枝丸好味, 我覺得唔加鵝肝, 成粒都係花枝丸仲好食.翡翠炒雙蚌, 西蘭花好青綠, 唔會好硬的, 好好味,

翡翠炒雙蚌, 西蘭花好青綠, 唔會好硬的, 好好味, 雙蚌就係象拔蚌及珊瑚蚌, 好爽口, 鮮甜, 我鍾意食呢兩樣呀, 好味.
清蒸沙巴龍躉斑, 這條斑都算大條, 用紅椒, 好多蔥一齊蒸, 啱啱好, 好滑, 唔腥的, 好多肉, 好好味, 加埋D蒸魚豉油一齊食, 正呀.
敬母大蟠桃, 十二個好大個, 熱辣辣的, 可惜係冇蛋黃, 如果唔係仲好味, 蓮蓉好滑身, 好軟的壽包. 好好味的.
茄香漏油麥菜, 蕃茄湯底, 好多蕃茄, 好多菜, 好多魚腐, 仲有雪耳, 好好味的, 好鮮甜, 吸晒D湯汁. 這個健康菜式呀.
2016-05-08
母親節