2006-02-17 185 瀏覽
昨晚同女友到尖沙咀龍X酒家吃飯, 因女友看飲食雜誌介紹過此酒家, 於是來試一試, 這酒家環境不錯, 但沒太多食客, 或者是平日的關係啦...入到去坐下看過menu, 發覺價錢也蠻貴, 套餐都是以人頭計...最平也要HK$190幾一位, 當然也有散叫的餸菜...最平都要HK$55到, 於是我選了HK$398位的那個套餐,菜式有法國???芝士田螺, ???煲仔翅, 蒜茸焗半邊龍蝦, ???鵝掌, 魚肉米線,甜品有木瓜杏汁燕窩和?桂椰汁季花糕(唔好意思...唔係太記得d餸名), 先講那些餸菜, 第一道菜是煲仔翅...的確是個煲仔...裡面有一塊塊魚翅同一件小唐菜, 口感方面....味道也不錯....但好像比較咸, 翅也有點不像翅! 可能我未吃過一塊塊的翅啦, 還是覺得酒樓的翅比較像樣, 跟著來是法國??芝士田螺, 其實只是個大海螺樣了d肉在裡面, 再來是龍蝦, 這個就比較像樣了, 半邊龍蝦都幾大隻畔著粉絲, 但我覺得太多蒜茸和還是比較咸(清淡主義者), 尤其是粉絲吸了汁太濃了.....吃不下, 跟著是???鵝掌, 只是一隻鵝掌畔著生菜同花膠(上次去酒樓吃晚飯都多到沒人想食), 但我覺得至抵死是那魚肉米線! 雖然味道唔錯....但沒人會想到尖沙咀高級餐廳食米線吧? 菜名好聽但竟然是魚肉米線(可能平凡中帶點不平凡啦! 我自問還未夠資格品嚐得出)! 最後是甜品木瓜杏汁燕窩和椰汁桂花糕, 這兩個就唔錯la....但那些燕窩實在太...碎了, 有點像芝麻! 最後埋單至金....還以為是八百幾....點知醬料茶錢逐樣計....每樣20元, 再要比10%服務費80幾蚊! 總括來說環境同服務都不錯, 但價錢蠻貴同食物沒什麼驚喜! 可能散叫餸菜會比較好!