餐廳: OPPA韓國燒肉店
資訊:

2015-08-13 1815 瀏覽
一個月時間,有d人可能覺得好快過,但係對於一個冇做開家務既人來講,做一個月家務實在太漫長,而我終於都等到姐姐放完假返來了,所以決定出去走走順便食返餐。 在太子同旺角附近,我們四個行得倦倦地又有一些肚餓, 因為好耐都冇食過韓國燒烤, 剛剛又見到OPPA KOREAN RESTAURANT, 所以決定去試一下。入到餐廳,見到裝修, 感覺係屬於新派韓國燒烤。我們一坐下,侍應就把前菜送上, 包括芽菜,泡菜, 白蘿蔔等等,當然唔少得大醬, 燒汁, 蒜片及生菜. 另外還將切細的泡菜放及蛋汁放在燒爐上,餐廳仲好體貼咁送上麥茶作清熱氣之用,同前菜一樣,是係無限添加的。 這晚我們叫了安格斯肉眼, 西班牙黑毛豬拼盤, 雞肉, 石窩雞肉伴飯, order 完後, 服務員馬上幫我們開爐煮蛋, 不一會泡菜蛋便完成, 我都係第一次食, 而這個配搭好夾, 我好鍾意。安格斯肉眼, 它們只用了少量鹽及胡椒去調味, 由於食材新鮮, 肉質亦肥瘦適中, 故入口即溶. Yummy。 西班牙黑毛豬拼盤, 裡面包括西班牙黑毛豬鞍, 黑毛豬肉眼&三味豬腩卷, 三味豬腩卷好特別, 用了不同調味料去調味, 顏色都相當吸引, 而拼

入到餐廳,見到裝修, 感覺係屬於新派韓國燒烤。
西班牙黑毛豬拼盤, 裡面包括西班牙黑毛豬鞍, 黑毛豬肉眼&三味豬腩卷, 三味豬腩卷好特別, 用了不同調味料去調味, 顏色都相當吸引, 而拼盤中我最愛黑毛豬鞍, 餐廳用了燒汁調味, 雖然燒的時間不短, 但上桌仍非常嫰滑, 十分美味。
石窩雞肉伴飯, 餡料十足, 飯粒軟硬適中, 非常惹味。雖然感覺係新派韓燒, 但食材非常新鮮, 這樣的價錢, 實在係抵, 所以我們吃完門口已好多人排隊了, 實在值得推介 。

2015-08-09
  • 安格斯肉眼 & 黑毛豬鞍