餐廳: OPPA韓國燒肉店
資訊:

2015-07-30 994 瀏覽
陪阿媽去金魚街買金魚後,再吃晚餐,經過洗衣街,阿媽很好奇問呢間食咩。因為N年前同佢去韓國時係跟團,無機會食到地道既韓燒,所以就試一試。由於時間尚早,所以店面不算多人。當一座下時,會發現幾個職員立刻拎住多樣身品放到枱上。首先當然係各式各様的泡菜,包括洋蔥、芽菜等,係無限添加。仲有麥荼,又係無限添飲。仲有一様係泡菜雞蛋,店員會先放上泡菜在旁邊,再加入蛋醬,呢個就無得無限加啦!初時我以為早,無咩人,d服務先咁好,點知後來全店full晒,服務都係一様咁好。點完菜就已經係放工時間,鋪面充滿人,好彩早到一步。店鋪裝修充滿時代感,係座位迫左丁丁,人多來可能就辛苦少少。「泡菜海鮮豆腐湯」份量很大,媽媽都慨歎,食極都食唔完。湯底不算辣,合乎港人口味,湯內的海鮮份量豐富,豆腐亦很滑。「五花腩」是店內推戒,沒有調味的肉,其實很講質素。一上去見到色澤紅潤,有光澤,應該對板,而肥瘦適中,價錢$98/150G,比想像中大份。店員見我準備想放塊肉落去燒,已經即刻走過來幫手,原來剪開一條條真係易熟好多。由於塊燒板有少少微斜,所以好多油已經流走左,唔會積晒係度。燒好之後,點少少辣醬食,入口咁香,唔覺肥膩。店內另一推介「

首先當然係各式各様的泡菜,包括洋蔥、芽菜等,係無限添加。

仲有麥荼,又係無限添飲。

點完菜就已經係放工時間,鋪面充滿人,好彩早到一步。

店鋪裝修充滿時代感,係座位迫左丁丁,人多來可能就辛苦少少。
「泡菜海鮮豆腐湯」份量很大,媽媽都慨歎,食極都食唔完。

湯底不算辣,合乎港人口味,湯內的海鮮份量豐富,豆腐亦很滑。

由於塊燒板有少少微斜,所以好多油已經流走左,唔會積晒係度。

燒好之後,點少少辣醬食,入口咁香,唔覺肥膩。
店內另一推介「牛排骨」$128/50G,上枱時俾佢既賣相吸引左,薄薄既牛肉片一卷一卷地卷著。
服務超級好的,一見到我想燒牛,梗係立刻過來幫手啦!原來係卷開佢,之後剪成一塊塊。
牛肉本身有調味,但我最鐘意都係夾埋泡菜同蒜片生菜一食。牛肉很嫩,入口軟軟的。
「豬皮」另一韓燒特式野,豬皮已經煮熟左,所以燒左個面就可以食。
不過,我覺得呢度既豬皮有點淋,唔好似之前食咁爽,可以改善下。

呢度服務好好,2個人都係食左500,其實幾抵。

題外話/補充資料: 時間早,唔洗等位,一到放工,即係超級多人
2015-07-08