2016-08-22 2430 瀏覽
放題給人的印象是坐得迫, 沒質素, 吃得匆忙, 但最近朋友一直推介這間「鳴橋」, 說既不貴, 又有質素, 包我滿意, 我們一起來放題, 選了晚飯時段, 每位二百多元左右。入場見到地方寛敞, 我們二人坐位舒適, 和其他人有合理距離, 裝修、燈光等都設計得很好。飲品方面有啤酒、汽水、茶、果汁等, 款式甚多, 這天晚上朋友就飲了多罐提子果汁, 而我就最欣賞這支提子果汁,味道淸新, 甜度不高, 多喝幾支也不怕。然後, 食放題, 最重要就是刺身吧!放題的刺身是新鮮!首先擺盤已經好靚有心思, 刺身凍凍地, 肉質有彈性, 又無雪味。其中特別喜歡三文魚、北寄貝、帶子。三文魚脂肪紋理分明, 入口油潤鮮味有魚香, 北寄貝爽口帶有甜味, 帶子味道出奇的鮮, 很甜美, 水準甚高。大蝦- 今晚的no.1之選, encore了好多次, 輕輕的鹽調味, 已能起到提升鮮味的作用, 蝦隻勁新鮮, 肉質結實又爽彈多汁, 蝦味鮮濃, 讚!!三文魚頭湯 - 味道不錯, 也見到落足料去煲, 有著鮮甜味, 連料也可以吃掉呢。甜品方面, 拿了胡麻、綠茶雪糕, 雪米糍等,全部都水準不錯, 放題竟然有這麼美味的甜品款式, 愛吃甜的應該

然後, 食放題, 最重要就是刺身吧!放題刺身是新鮮!首先擺盤已經好靚有心思, 刺身凍凍地, 肉質有彈性, 又無雪味。

甜品方面, 拿了胡麻、綠茶雪糕, 雪米糍等,全部都水準不錯, 放題竟然有這麼美味的甜品款式, 愛吃甜的應該會很開心呢。
總括來說, 鳴橋物超所值, 很多食物甚有質素, 特別是刺身和燒肉, 芝麻雞翼也有驚喜, 飲品選擇多, 落單無漏單無扣減, 出菜快, 店員收店勤快有禮貌, 座位舒適也加分。吃過鳴橋後令我從此對放題改觀, 平靚正原來在放題界也存在, 太感動, 我會推介給其他朋友!
2016-08-07