2014-03-24 1825 瀏覽
其實都係無意中serach到呢間餐廳, 因為約朋友在旺角太子呢頭食飯, 我突然又想食越南嘢, 上嚟OR搵下有乜食, 當然search可以用tablemap訂枱的食肆啦~ 咁就睇到呢間, 又見佢食評好似幾好, 於是試一試, 就book枱~ 我仲要係果朝先book枱, 見到仲有大把時間供選擇, 仲心諗呢間嘢一定唔會太多人食, 但去到先發現, 除咗已經有人坐緊的枱之後, 其餘枱都已經reserved, 枱與枱之間都空間都唔太多, 幾close下, 仲要不停有人walk in, 雖然呢間係樓上舖, 但都好多人識食~雖然呢度話係iron man的主題餐廳, 其實只係門口放咗只大公仔, 然後有個玻璃櫃放滿figuer公仔, 其他裝修擺設完全冇關係lor~ 不過我唔係為咗iron man而嚟, 所以唔會失望~  法式軟殼蟹米紙卷切開有六件, 直徑約有2寸咁闊, 一口係食唔哂的, 入面包咗少少軟殼蟹, 多多檬粉, 幾塊生菜葉, 仲有d青瓜絲蘿蔔絲, 我永遠食到天一半地一半, 實在太大舊, 而個米紙又un un地, 好難咁咬開, 所以用力一咬一拉, 就整散哂, 跌到成碟都係~  越式網皮春卷好脆
 法式軟殼蟹米紙卷
法式軟殼蟹米紙卷

越式網皮春卷
好脆好正, 個餡好似鹹水角果d餡, 一碟有6條, 每條約2寸長左右啦~ 連佢跟上的生菜, 好似都係得6塊, 多1塊都冇, 啱啱好夠一條包一塊~

咖哩皇麵飽配滑雞
咖哩皇麵飽配滑雞
超巨型的麵包, 對兩個女仔嚟講, 真係好難KO佢, 我地都食咗一半, 算係好勁架喇, 因為我地仲叫咗其他三樣嘢食, 見到隔離枱一男一女, 除咗叫呢個大麵包外, 只係叫多一個小食, 佢地仲食淨得多過我地, 我地都唔算好浪費啫~

肉碎生菜包
肉碎生菜包
我仲以為係淨肉碎, 原來都夾雜咗d豆粒蔥粒的物體, 眼見佢好似好多辣油咁, 好彩食落都唔係好辣, 我都接受到, 再加埋用生菜包住食, 更加清爽冇咁辣~

三色冰
好多年冇飲過三色冰呀珍多冰之類的越式特飲, 今次我都諗咗好耐, 究竟飲三色冰好定珍多冰好, 結果都係選擇咗三色冰, 我都唔知點解, 叫果陣口快快叫咗三色冰, 咁就是旦啦~ 佢三色冰真係有三色料, 有d爽, 有d烟un, 其實都唔知咩嚟, 不過最緊要就係佢唔係太甜, 又唔會太濟~

估唔到出街食飯, 冇特別去叫菜食, 差不多碟碟都有菜, 真係夠哂健康, 唔會淨係食肉咁濟, 不過以兩個人嚟食, 都係眼闊肚窄, 食淨半個麵包, 已經比其他人食得多了~ 可能我地太耐冇食越南嘢, 好多嘢都想食, 而且第一次食呢間, 唔知d份量如何, 下次會識控制的~
2013-08-09