2016-05-21 755 瀏覽
年初開始同兩個朋友話約食飯, 約到5月大家先得閒, 大家都中意食燒肉同刺身, 所以其中一個朋友就提意去食韓舍。約星期二食, 點知到果日朝早竟然紅雨, 大家都係到諗:點解今日先黎落大雨, 都係想好好地食餐飯嘛。好彩到左晏就雨開始停, 唔洗改期, 再改就唔知到何時何月了。7:30準時到左, 入到去, 尼間係旺角韓舍環境令我眼前一亮,坐位好寬敞, 空間好大, 非常舒服, 仲有大玻璃窗可以望到出面既景。7:30既時候都未係有好多人, 仲有好多卡位, 到左8點幾左右就開始坐滿。韓舍唔同既地方就係佢唔係寫紙落單, 而係自己出去拎, 所以我地一放低袋, 就馬上出去拎野食。食物款式非常之多, 除左主角燒肉之外, 仲有海鮮, 刺身, 熟食, 甜品………先講下肉類先, 豬頸肉同雞腎都好正, 好爽口, 食左好多。豬腩片切得夠薄, 唔洗燒好耐就食得, 蘸d千島醬食, good 呀。刺身方面, 我就主攻三文魚刺身。炸物方面, 我覺得就還好, 有一個比較特別既就係炸生蠔上面蓋左一層飯同芝士, 不過可能係凍左既關係, 所以d飯一夾就散開。海鮮呢, 青口同蝦都唔錯, 蝦既肉質都幾爽, 夠鮮甜, 青口配辣醬好match

先講下肉類先, 豬頸肉同雞腎都好正, 好爽口, 食左好多。

刺身方面, 我就主攻三文魚刺身
三文魚
炸生蠔
海鮮呢, 青口同蝦都唔錯, 蝦既肉質都幾爽, 夠鮮甜, 青口配辣醬好match。

食肉食到好飽, 但係甜品又點可以錯過呢!
木糠布丁
尼個餅都好好食, 餅有少少咸味夾住d cream 剛剛好, 可惜上面粒草莓有點酸。

仲有炒雪糕機可以自製炒雪糕, 但係太多人整, 所以就冇整, 下次再食可以玩下。

夜晚食, 一個人都唔洗200蚊就可以食到咁多款式既食物配埋個咁好既環境, 真係超值。

2016-05-02
三文魚