2015-06-23 1558 瀏覽
我成日都會飲貢茶,而每次都只係會叫呢一杯,「寒天綠茶+珍珠+咖啡凍(以前叫黑糖凍)少甜少冰」。首先我揀寒天綠茶係因為我覺得綠茶比較上健康,而且佢既綠茶除左有陣清香之外,飲完仲會有少少在口中回甘,完全沒有苦澀味,非常易入口,而寒天本身好爽口彈牙,仲有微微既甜味,令人有食極都唔夠既感覺,聽講仲有好高纖維健康。另外我揀加入珍珠同咖啡凍係因為前者有找韌韌既感覺,令成杯野更多層次,仲可以食好耐,而後者也是比較固體的啫喱,除左令口感更多,當中還帶有淡淡既的咖啡味道,令人好易上癮。這杯飲品中一口就可以食到三種唔同質地的配料,綠茶又帶有小小咖啡味,當然糖水帶來的甜味也很重要,所有野配搭起來十分完美,有機會真的要試試。

寒天綠茶加珍珠加咖啡凍
2015-06-22
10 分鐘 (外賣自取)
寒天綠茶加珍珠加咖啡凍