2016-11-28 3113 瀏覽
放題吃得多, 今次要試冷 + 熱式的放題, 決定訂位去旺角 [築地番本日式放題], 只要夠三人便可免費加蒸氣火鍋了.  6:30~8:00 時段最貴每位 $208-, 超值!  其他時段相差 5 ~10%.餐廳在一樓, 裝修美觀,座位很多, 有卡座, 方檯和長檯, 適合大群人或三五知己.  餐廳面積大, 氣氛熱鬧.  每張檯己備有蒸氣火鍋爐, 我們被安排坐卡位後, 大家去自助飲品區選不同飲品, 有罐裝, 樽裝, 紙包裝等.  多種不同款式可供選擇.  除了特色飲品, 還有凍奶.點菜有多款,  先點冷的 剌身來了 ~ ~ 新鮮甜美, 顏色鮮明.   原隻甜蝦刺身, 肉質鮮甜可口.三文魚, 甜蝦,   八爪魚,  希靈魚, 冰山貝, 北海道帶子, 象拔蚌刺身,  都好肥, 好爽口. 顏色新鮮.三文魚刺身脂肪分佈均勻, 厚切, 其他刺身都值得一食再食. 刺身上枱的時候都好窩心地用冰鎮住, 就算不立即食完, 都不怕影響到刺身本身的温度和鮮度。梅酒, 凍凍的, 味帶酸甜 ,  好清香. 枱上有特惠追加新食品人氣好評築地升級放題.  特色料理推介:  加 $48, 任吃 極級天皇紅蝦刺身, 翡翠螺
餐廳在一樓, 裝修美觀,
每張檯己備有蒸氣火鍋爐,
點菜有多款,  先點冷的

梅酒, 凍凍的, 味帶酸甜 ,  好清香.
枱上有特惠追加新食品人氣好評築地升級放題.  特色料理推介:  加 $48, 任吃 極級天皇紅蝦刺身, 翡翠螺, 松葉蟹脚 中拖羅, 炭燒紐西蘭羊架.  相當吸引,  今次吃不了, 下次必試 !!
另 Facebook 加讚有獎賞,

紅蝦和松葉蟹腳.   (只要上 facebook, 給餐廳一個 like,  便可額外任選其一). 我們立即上線.

紅蝦真大隻, 好肉.   蝦身色澤透亮, 肉質彈牙爽口
蝦身色澤透亮,肉質彈牙爽口
壽司

所有壽司都有創意.  賣相和手工不俗.  入口滋味 !   刺身新鮮, 那飯團也好味   !
海膽豆腐.  豆腐很滑口.   有海膽為伴, 更 yummy!.
熱點開始:   先有日本清酒,  酒精不太濃, 加熱了, 好入口
熱點人參雞湯, 蜆肉麵豉湯.   味精一般.
太子醬焗芝士帆立貝, 芝士配沙律醬蓋滿了帆立貝,  顏色金黃,  帆立貝新鮮可口,  芝士味又唔會蓋過帆立貝本身既鮮味, 效果好.
燒翠玉瓜串, 爽而甜.
鹽燒青魚, 魚肉無腥味, 加点檸檬汁, 更好 !
烤有機菠蘿, 燒得不太乾.  good.
鹽燒牛舌肥美.   好嫩口, 牛味十足。

鹽燒黑豚肉:   肉厚結實, 肥瘦均勻, 有陣BBQ香味,  用鹽燒來調味, 更能夠食到豬肉的原味.
鹽燒海老串, 海老大大隻, 肉質結實鮮甜, 調味只用鹽燒, 帶出蝦的鮮味。高質素的燒海老, 好食 !
天婦羅各種炸品很香脆, 粉漿厚薄一致, 能鎖住肉汁.  吉列魷魚圈, 金黃的外層很完美 。糖心蕃薯細細粒, 口感稔軟, 好美味.
蒸氣火鍋開始了, 是用 Gas 爐, 清潔方便.   蔬菜類有南瓜片, 冬菇, 小棠菜, 金菇.  新鮮爽口.
 海鮮有蝦, 帆立貝, 蜆.  夠鮮甜.
雞件, 牛肉, 豚肉, 好肉質.   海鮮, 蔬菜用蒸氣熱更感健康 !!
黃金焗蠔,  賣相吸引, 外層芝士燒至金黃色, 蠔上面舗滿了沙侓漿, 蠔鮮嫩。燒香味濃, 沙律醬中和了蠔的礦物味。蠔的鮮味突出.  Yummy.
日式清酒煮蜆, 蜆肉須是細粒, 但烹調不錯, 好惹味.
正宗九州叉燒拉麵, 少辣, 叉燒好肉質, 配料不少.
餐後再去甜品區, 冰櫃內有雪糕, 奶凍, 等等.....很多選擇.
日式放題給我們的感覺是扺食, 自由選擇, 新鮮, 食材豐富, 環境舒適, 服務態度好。我們食到飽飽又好滿足。我們喜愛冷 + 熱的潮食, 會再來 !!
  • 蒸氣火鍋