幾個月前, 曾與家人去築地番本開餐,當時已經覺得這個兩小時日式放題幾抵食.最近同朋友的飯局, 令我再次踏進這間平價放題...今次仲覺得築地番本放題的食物質量有很大的調升呢~*如果要食平價時段的放題, 最好星期一至四1730-1830前入座前菜點了築地番本推介的蘆薈雜錦魚生沙律, 魚生和沙律很新鮮, 蘆薈粒和爽口青瓜的組合使我嚼得很起勁. 我的必點: 黑松露溫泉蛋, 拌勻溫泉蛋再一口氣飲, 好味道!因為築地番本推出左新升級改版菜單,朋友很想試天皇紅蝦刺身, 所以我地仲升級左!變左星級食客後, 刺身 / 青口 / 羊架 / 帆立貝都可以無限追加!我喜歡極級天皇紅蝦王刺身,極級天皇紅蝦王刺身的Size比一般的甜蝦大好幾倍呢!肉質好鮮甜, 是不容錯過的必食同追加既推介!!但食天皇紅蝦時要小心用力過度, 避免好似我咁...將蝦頭的腦汁濺出.珍寶北海道帶子刺身真係超大粒, 又juice!之後還追加了好幾次...珍寶北海道帶子刺身!刺身就點了我喜歡的玉子、希靈魚和螺頭.鮮甜的刺身Size都細細件, 很適合女生想滿足口腹之慾.我同朋友都Encore了刺身好幾回!~燒烤: 黃金焗蠔, 內有煙肉粒和洋蔥絲
幾個月前, 曾與家人去築地番本開餐,
當時已經覺得這個兩小時日式放題幾抵食.
最近同朋友的飯局, 令我再次踏進這間平價放題...
今次仲覺得築地番本放題的食物質量有很大的調升呢~
因為築地番本推出左新升級改版菜單,
朋友很想試天皇紅蝦刺身, 所以我地仲升級左!
我喜歡極級天皇紅蝦王刺身,
極級天皇紅蝦王刺身的Size比一般的甜蝦大好幾倍呢!
肉質好鮮甜, 是不容錯過的必食同追加既推介!!
珍寶北海道帶子刺身真係超大粒, 又juice!
之後還追加了好幾次...珍寶北海道帶子刺身!
刺身就點了我喜歡的玉子、希靈魚和螺頭.
鮮甜的刺身Size都細細件, 很適合女生想滿足口腹之慾.
我同朋友都Encore了刺身好幾回!~
燒烤: 黃金焗蠔, 內有煙肉粒和洋蔥絲, 有濃濃的牛油香味, 幾惹味!
鹽燒雞中翼和鹽燒鯖魚, 兩者入味但不會太鹹, 均易咬開!
炸有機菠蘿, 甜甜微酸的菠蘿可刺激我的食慾...
它的Size好明顯是縮小了, 細細塊的, 我一口氣食左五件~
炸物的推介, 我會建議香炸棒棒餃子、紫心香芋丸、炸芝麻波波、炸甜蕃薯條,
全部都很口我的口味~吉列炸蠔是很有海水味的那款, 如果是"蠔家"應該會挺喜歡的~
我總覺得食的那款芝士豆腐沒有芝士味呢, 比較像打邊爐的豆腐丸般~
甜品除了食左杯裝雪糕和糯米糍外,
我地仲體驗左冰之快感---食左坊間放題少有的綿綿冰, Surprise!
*因為我們Like左築地番本的Facebook, 便送我們一客抹茶綿綿冰,
綿綿冰七位或以下只可選一款味道, 八位以上可選兩款.
一口綠茶味的綿綿細冰混上少許紅豆餡為這放題盛宴畫上完滿的句號~
  • 黑松露溫泉蛋
  • 蘆薈雜錦魚生沙律