2017-04-16 2742 瀏覽
今日同幾個朋友行開旺角,友人提意食放題。 咁就不如試下這間番本日式放題。因知道4個人以上有粥底火鍋送。這裏地方很大,但每張枱的距離有點迫,所以枱面都不是太濶落。要趕快食啊。點菜紙是一叠彩色的,圖文並茂,好方便。飲品和甜品就在外面自取。因是從入坐計起兩小時任食,所以立即看看點菜紙先,原來有11張紙,連蒸氣火鍋有12 張紙。 首先梗係要點刺身啦,點了甜蝦刺身,赤貝,榮螺片和象拔蚌刺身。刺身上得好快,雖然沒有特別的裝飾,但刺身好新鮮,甜蝦好鮮甜,象拔蚌好爽口,榮螺片和赤貝都好彈牙。到前菜,我和友就叫胡麻豆腐和風珍珠浸白蜆,份量都幾多,好在就是不會只有蜆殼,全部都有蜆肉 ,沒有沙。有點日本醬油,味道不錯。胡麻豆腐很滑,好香芝麻味,好多醬,可以沾滿晒豆腐來吃,好正。燒物都是叫了餐廳推介的北海道燒蠔,外表唔錯,燒到好金黃,芝士燒到半溶撈埋餡料一齊食,好香口。蠔都被芝士啲香味覆蓋,沒有腥的感覺。鹽燒海老串,望到個樣都新鮮,去殼時更加覺得唔錯,食落彈牙,爽甜。我和友人沒有攞嘢飲,因點了梅酒。梅酒加了冰,好好飲。加了冰後,酒味不是太濃味,一般人都啱飲。臨尾就係食粥底火鍋的時間啦,有海鮮,蔬菜,肥牛和雞件

首先梗係要點刺身啦,點了甜蝦刺身,赤貝,榮螺片和象拔蚌刺身

刺身
和風珍珠浸白蜆
胡麻豆腐
北海道燒蠔
鹽燒海老串
梅酒
臨尾就係食粥底火鍋的時間啦,有海鮮,蔬菜,肥牛和雞件。我和友人就叫了海中蝦,肥牛。蒸海中蝦和燒海中蝦的味道又不同 這個更加鮮甜,更加食到蝦的鮮味。肥牛,好彩不是太肥,蒸一蒸就食得,可能我蒸了耐一點,食落有點靭。
到最後,食個粥底先,餐廳用了筲箕載住粥,可以不用燶底,好細心。粥底好綿。好多粥。有了蝦和牛肉的味道,不只是白粥咁簡單。
最後自取了奶涷作甜品。奶涷很滑,不是太甜,細細杯份量剛好。
奶涷
這裏服務態度唔錯,店員很有禮貌,收碟也很有效率。

最抵讚的是唔覺有漏單情況,我和友人叫的食物,都全部到齊,抵讚
刺身
鹽燒海老串