2016-01-14 2333 瀏覽
每個月既一次放題約會終於黎啦!成班老友決定去旺角既番本放題食。因為之前好想食好耐,所以趁今晚機會去試下啦!呢到既種類都好多啊!刺身除左離唔開既三文魚同八爪魚之外,仲有好少地方有既赤貝啦,仲有吞拿魚,甜蝦同帆立貝等.....刺身十分新鮮而且都幾大件,味道好正之餘唔會食到未溶解既雪味!!!我地仲叫左手卷,呢到既手卷十分足料,仲要係正常大小添,大食既老友們十分驚喜。我地點左三文魚手卷,三文魚十分肥美而且與醋飯混合令人食指大動。呢到新推出左蒸汽火鍋同綿綿冰添。只可惜綿綿冰暫停供應,所以我地就將興趣放係火鍋上啦…最近新興蒸汽火鍋,既健康又養生,當然要試下啦!我地點左啲海鮮:蜆,扇貝,蝦,當然唔少得我最愛既生蠔。蒸完香氣十足。海鮮材料新鮮而且鮮味十足,再蘸唔同醬汁令海鮮味道更加突出。尤其係蠔,大件之餘蒸完又冇大量咁縮細 ; 貝類清洗乾淨而且完全冇沙。值得一讚!!!!炸物方面,天婦羅完全係新鮮即炸,上枱時熱力十足,完全唔覺得膩同油。而且炸粉好薄,之後都番點左幾樣添。最後叫左雪糕同糯米糍作為我地最後既尾聲。下次一定會再黎食!!!!
2015-12-10