2015-03-19 1638 瀏覽
拍拖週年紀念日,男朋友帶左我去帝京LION ROCK慶祝。原來呢度每個月都有Wine Pairing Dinner,平時我除左香檳之外都唔係咁鍾意飲其他酒,咁岩今次既主題美酒就係有皇室香檳之稱既MOET,所以都幾鍾意男友今次既安排。入到去環境都幾寧靜,聽講呢度可以遠眺獅子山景色,不過當晚天色唔係幾好,睇唔到獅子山,但係都睇到九龍既夜景。枱上放左5隻杯,睇返menu原來每道菜都會配返一杯MOET特色香檳,一坐低就有杯MOET IMPERIAL 做welcoming drink。服務都好殷勤,食野前仲有侍酒師介紹全晚既香檳,對香檳既種類、口味同製作過程都認識多左。頭盤係魚子醬藍鰭吞拿魚腩伴蜜梨,吞拿魚腩幾新鮮,梨亦都好清甜。香檳既味比較淡,唔會搶左魚子醬既味道。之後有芝麻菜帶子沙律,帶子好鮮甜,伴菜既係06年MOET VINTAGE,果杯濃郁好多。個人唔係太鍾意食火箭菜,覺得草味好勁。不過佢加左D蜂蜜同芝麻醬,易入口好多,食完仲有杯熱情果雪葩調一調味。主菜係慢煮鵝肝黑松露雞卷,雞肉卷釀左係鵝肝入面,雞肉好嫩滑,麵包外脆內軟,加埋黑松露都唔會好油膩。最鍾意就係呢支粉紅色既MOET ROSE,

主菜係慢煮鵝肝黑松露雞卷,雞肉卷釀左係鵝肝入面,雞肉好嫩滑,麵包外脆內軟,加埋黑松露都唔會好油膩。最鍾意就係呢支粉紅色既MOET ROSE,花香味濃郁,睇得又飲得。
甜品係草莓芝士蛋糕。有不同既雜莓,唔會好酸,蛋糕芝士味香濃,有一般酒店級甜品既水準。
2015-03-09