2011-04-16 31 瀏覽
話說今日同兩個妹妹睇完姊妹裙等同埋我bf 一齊去食壽司! 臨行到去目的地前我已經講如果太多人等位我就唔食呢間la~~~ 去到見度唔係好多人等位(最多等五張檯)! 咁就決定等一陣啦! 唔駛10分鍾就已經有位! 咁我地一行4人就心諗咁快有位既!!! 正呀! 入到去我地就坐左係壽司bar 既位置! 我地好用心咁"簡" 下食咩啦! 我同我bf 都怕會"簡" 野食剔到亂晒. 所以已經同我兩個妹妹講等我地(即我和bf)"簡" (剔)完再past 張ORDER紙俾你地啦 !當時我兩個妹妹都好聽話等我地(即我和bf) "簡"(剔) 完野食先到佢地"簡"(剔) ORDER 紙上既食物咁我地4個只剔左一小部份野食都話夠la. 唔好剔住費事張檯唔夠位擺呀!5分鍾唔夠d野食就逐一係壽司bar 內既壽司師父遞出黎! 每碟遞出黎既時候我都會問一問我bf 及兩個妹妹有無叫到呢d野食呀? 點知當壽司師父遞到第5碟左右啦! 個碟壽司有鮮帶子兩件,燒帶子一件另外仲有兩件不知名既壽司咁我兩個妹妹就話"無叫到"呢幾樣壽司喎! 咁我即刻問我bf 有無叫到啦 ! 點知我bf 話無叫到! 咁既然我地無叫到la!! 當然退返俾壽司師
話說今日同兩個妹妹睇完姊妹裙等同埋我bf 一齊去食壽司!

5分鍾唔夠d野食就逐一係壽司bar 內既壽司師父遞出黎!

咁既然我地無叫到la!! 當然退返俾壽司師父啦! 點知一肚火既事就係咁發生la.......................

有一位應該係經理既物體走埋黎問咩事. 我地既對位如下:
經理: 小姐你地無叫到呢d壽司咩?
我: 我地4個都無叫到喎!
經理: 無理油架喎(態度極不友善仲好串)
我bf : 你估玩咩. 我地叫左d野食點會扮無order到呀.
經理: 咁你地話無叫咪無叫law(態度好串)
我: 你講咩呀? 如果我有叫到呢d野食. 我做咩唔認喎( 已經開始燥底)
經理: (手持order 紙) 小姐你望下啦!呢d order 紙係咪係地剔既(態度極不友善仲好串)
我: 我地無剔過law(我好肯定咁答. 我地無剔過張order. 因為我地4個都唔食帶子既) 仲有呀呢d字跡唔係我地架喎!
(好老實講我bf 及我兩個妹妹既字跡唔係咁樣既. 同埋我絕對係認得佢地既字跡)
經理: 咁你話無既我咪幫你取消law(語帶不滿)

最終個經理發現係自己既員工出錯. 個經理並無向我地道歉!
個刻我已經一肚火無晒心機再order 其他野食! 出黎消費無啦啦受氣喎!
試想像下4個人埋單連加一收費一共係HKD 301元
咁個餐我地食左幾少野! 成餐食得最得既就係一肚火以及極度不良好既服務態度!
2011-04-15