2K
2014-10-22 2158 瀏覽
 嘩 ﹗睇個 menu 今晚都好豐富、好正播 ﹗但同成班食肉獸老友一齊坐,真係手快有手慢無呀 ﹗食左先講 ﹗龍鳳呈祥脆金豬、油泡明蝦球、黃金花姿球、北菇竹笙扒翡翠、紅燒竹笙蟹肉翅、翡翠鮮鮑片、清蒸大青斑、醬油黃金雞、福建炒絲苗、蝦籽鮮雜菌伊麵、蜜運紅蓮海底椰、濃情蜜意雙美點。龍鳳呈祥脆金豬 barbecued whole suckling pig ﹗嘩哈哈,好名呢 ﹗隻豬真係好靚,食落不肥不膩,燒既火侯剛剛好,皮脆肉嫩,外皮咬落香口脆卜卜,下層肉質棉滑,味道甘香非常,賣相仲好吸引添 ﹗真係唔好意思,實在太好食 ﹗我要連食四五舊先夠喉,而且我最愛食豬仔腳,肉質特別有咬口又彈牙,軟骨脆卜卜。大家咁 friend 無緊要啦,搶呀 ﹗油泡明蝦球 sauteed prawn with vegetable,好巨形既蝦球呀 ﹗囍宴上真係好少見會咁大隻、咁足料,應該係額外加碼啦,多謝晒呀騰尼 ﹗約 4cm 既大蝦碌非常鮮甜又爽口,靚海鮮唔需要花巧啦 ﹗唔似某些酒樓用重鹽乸完再啤水,味道過咸、咬落索索聲,假彈牙。蜜糖豆好好食,鮮嫩爽口又帶甜。整碟既配搭同調都非常清爽,Good ﹗黃金花姿球 deep fried minced squid ball,即炸熱辣辣 ﹗無話一早炸定放到凍晒先上枱。頂,真係太好食喇 ﹗我可唔可以食多兩粒呀?外層炸香口勁鬆化,墨魚膠鮮味又彈牙,配上浙醋好醒胃,堅滿意啊 ﹗突然我腦海中閃過街邊炸魚蛋,味道真係好似,呵呵呵 ﹗其實我比較鍾意食炸蟹鉗呢,蝦膠撈埋鮮蟹肉一齊炸,好味道 ﹗北菇竹笙扒翡翠 braised seasonal vegetable with black mushroom and bamboo pith。食左道濃味菜,突然黎碟咁清淡既,味蕾暫未能習慣到呢 ﹗狂隊幾杯濃茶,清清口腔再認真試試味先。幾有創意喎,用鬼佬新鮮沙律豆苗墊底,撈埋個高湯芡一齊食,爽口清新又多汁,感覺幾有趣。冬菇滑溜彈牙菇味濃,竹笙夠爽口,滿意滿意。話咁快又到中場食翅喇 ﹗12 位來至五湖四海即食家們依然氣勢如洪,沒半點鬆懈 ﹗碗碗吉、碟碟清,勁呀 ﹗紅燒竹笙蟹肉翅 braised shark's fin soup with crabmeat and bamboo pith。倒完 12 碗仲有約 1 碗剩喎,大家十分禮讓喎,我梗係唔客氣啦 ﹗蝕底啲,交比我處理啦 ﹗騰尼我要食天九翅呀,唔要紅燒翅呀,呵呵呵。高湯調得厚落適中,色澤鮮明通透夠吸引,味道香甜濃郁又唔會濁,食落都有少少翅針咬下,加點浙醋點綴一下,味道一流。翡翠鮮鮑片 braised sliced abalone with seasonal vegetable,睇個樣應該都係南非鮑片喇,不過味道咁咸既?質感滑溜嚥韌。而鮑汁生菜就非常美味噃,爽甜多汁,大受歡迎,各食家不停地添食呀 ﹗醬油黃金雞 deep fried crispy chicken marinated with soy sauce,皮脆肉嫩 ﹗薄薄外皮炸到脆卜卜又香口,雞肉嫩滑 juicy,好好味。上一道菜清蒸大青斑轉眼已蒸發左喇 ﹗連相都無機會影,剩返一堆骨頭乍,可以想象有幾好食呢 ﹗魚頭同面珠登都係比我掠奪左啦,哈哈 ﹗嫩滑膠口又有肉食,正呀 ﹗魚肚必食啦,又腍又滑,美味 ﹗福建炒絲苗 fried rice in Fukien style,嘩 ﹗有無咁好食呀?真係炒得堅香啊 ﹗飯香加蛋香,炒得乾爽,飲粒嚥韌彈牙,鑊氣又夠,好少囍宴最尾既炒飯咁靚,配埋濃郁肉汁芡,好好味 ﹗我都要食返兩碗先。蝦籽鮮雜菌伊麵 braised 3-fu noodle with assorted mushroom and shrimp roe,繼超水準福建炒飯後,又一傑作 ﹗依個伊麵炒得滿意,質地彈牙,無話又腍又濕。加上蝦籽同吃,味道非常甘香濃郁,夾雜住淡淡什菌味道 ﹗雖然味道高得有點濃,但真係幾好食架喎 ﹗蜜運紅蓮海底椰 double boiled red date, lily bulb and sea coconut in sweet soup,甜品我一向都麻麻地,但因為依餐真係非常滿意,所以要黎個完美句號。好采糖水不太甜,清潤,幾好。好富豐又美味既一餐 ﹗仲飲左好多紅酒呢 ﹗12 個傻既坐埋一枱,鬼殺咁嘈 ﹗失禮晒。

龍鳳呈祥脆金豬
黃金花姿球