2016-03-22 3900 瀏覽
早就聽啲朋友講過話宮崎燒肉幾好食,一直想試好耐,今晚終於紉到朋友去喇,超興奮囉!!在旺角地鐵站一出行5至10分鐘左右再行過一條樓梯,就到餐廳喇。一去到我先知原來宮崎燒肉係一間以燒肉做主打,連刺身同熟食都有得食嘅舖頭,我之前一直呢度係淨係食燒肉,真係唔知原來有呢種食法,不過日式牛角燒肉,再加埋大量嘅刺身,應該好正。。。至小一定食到飽,岩晒我呢啲肥仔。入到舖頭入面,突然發現原來宮崎嘅坐位唔算太多,不過坐得都算舒服。另外餐廳而家二人同行仲送埋「憤火牛仔」。入口真係牛肉味濃,而且味道超鮮美。。。其他肉類方面,餐廳的豬頸肉切得好厚,食落味道濃厚,啖啖肉咁。牛肉粒, 醃料整得唔錯,唔會太易焦海鮮,雖然海鮮燒完會有一股炭味,但餐廳的海鮮都算唔錯,食落肉質唔會有爛嘅感覺,牛油扇貝大家黎真係要試下。羊肉,餐廳切得比較薄,所以兩邊燒一陣就食得,不過味道都ok,食落都肉質唔錯。其他食物方面,天婦羅都算唔錯,粉唔會太多,不過上枱果陣有點凍。各種刺身我覺得份量大啲會更好,同埋壽司不過食落口都算係ok最後食左咁多肉,緊係要食番啲沙律中和下喇。總括而言,我覺得宮崎燒肉係個就腳gathering又食到好野嘅地方,如果
牛肉粒, 醃料整得唔錯,唔會太易焦
各種刺身我覺得份量大啲會更好,同埋壽司不過食落口都算係ok
最後食左咁多肉,緊係要食番啲沙律中和下喇。
總括而言,我覺得宮崎燒肉係個就腳gathering又食到好野嘅地方,如果黎到mk又唔知食咩好嘅話,不妨黎呢度試下。