周六與友人去完尖咀飲完紅白酒,晚飯大家決定試下旺角和味﹗和味賣點係炭爐打邊爐,七點來到岩岩好仲有一張枱。環境在大廈後巷,當然麻麻地不過又未至於超dirty,我呢0的地盤工友無咩問題,至起碼後巷條坑渠未有污水進進出出。天氣凍有個炭爐0係前面感覺確係唔同,12度之下都可以只穿短袖衫﹔湯底我們點了個大豬骨鍋。份量相當大,豬骨、粟米、蘿蔔等滿到瀉,先試湯頭入口陣陣胡椒肉香,正﹗牛就不可少,價錢唔算貴75蚊有一大碟手切牛,另外要了牛肉粒,$40,我唔食既鵝腸、墨魚刺身、丸類、水餃等。牛肉比較肥,肥一半瘦一半,油脂甘香,牛味卻未算濃,而且比較韌一點﹗反而牛粒雖然只係$40,淥佢十五分鐘味道十分之甘香,牛味香濃,呢個反而encore﹗和味門口有新鮮游水墨魚,見阿叔推介呢度既墨魚刺身就試一試,好似12蚊兩,切完之後用冰鎮上碟,超新鮮0的墨魚鬚仲係郁來郁去的,蘸少少日本豉油及芥辣同吃,入口軟糯得不得了,鮮甜味美,我呢個墨魚魷魚怪覺得超好食﹔不過在後巷吃刺身,怕唔乾淨感覺就唔太好,但實在太美味都唔理得咁多,最後食完完全無事,可放心開懷大吃﹗水餃超大粒,飽滿足料﹔鵝腸佢地話夠哂肥,超正,仲話我唔食是唔識食﹗
周六與友人去完尖咀飲完紅白酒,晚飯大家決定試下旺角和味﹗

和味賣點係炭爐打邊爐,七點來到岩岩好仲有一張枱。

啤酒十一二蚊支,呢0的地方當然係咁飲先似番個工友啦,友人吃過土瓜灣的鴻福,話和味呢度比那兒來說已算乾淨﹗

由於呢度後巷上面加左帆布遮雨,當成條後巷爆滿時真係炭味處處比較焗,食完唔想俾人白眼建議回家最好搭的士,因為成身炭味自己唔覺。

三條長氣友飲大兩杯高談闊論,飲左成廿支啤酒,這一夜大家細說往事,不知不覺,醉了﹗
後巷夠哂風味
食物價錢不貴