2023-03-25 66 瀏覽
出開旺角整完嘢,周圍睇吓有冇咩食,行完成條女人街見到呢間舖頭,一生懸麵,嗯,個名似曾相悉,應該係上網見過,咁都留有印象應該好多人講過。知道係食沾麵,我未試過,見唔使等位就不如入去試吓啦。叫咗個辛辣麵,啲湯可以揀凍或熱,凍湯唔好喇啩,梗係熱啦。啲麵條比平時啲拉麵粗,又冇烏冬咁粗,其實更似上海拉麵。呢樣好奇怪,既然係沾麵,即係用麵條浸湯,希望啲湯會黐住啲麵一齊放入口,咁梗係越幼越掛得湯多啦,點會整咁粗㗎?我估計係貪方便,啲麵一早淥定攤凍一碗碗擺喺度,攤耐咗啲麵條會黐埋一餅,越幼越黐,佢俾粗麵唔係為咗口感味道,只係為咗慳時間降低成本。諗到呢度就冇乜癮,為咗驗證我嘅諗法,專登上Wikipedia 睇吓人哋啲沾麵係點。果然,冇一幅相係粗麵,有啲甚至比拉麵更幼。咁樣唔得囉,又唔係茶記,收人成舊水淥一碗爛鬼麵都咁懶,認真啲唔得嘅?雖然食落唔算難食,但啲汁就滴到一枱都係,好難搞。叉燒都嫩滑,湯都夠濃夠味。但如果俾我揀,我寧願食湯拉麵。其實反正都係浸湯食,真係唔明點解要分開上,又唔係外賣驚浸淋啲麵。咁樣做除咗拉長咗個進食時間,又唔見得比湯麵好食咗,搵嚟搞。沾麵呢種食法都係呢幾年忽然間興起,綽頭嘢多。網上

沾麵呢種食法都係呢幾年忽然間興起,綽頭嘢多。網上吹噓多數唔係因為好食,只係啲網民話俾人知佢發現咗新大陸咁解。到我呢啲走在潮流之後嘅老餅都試過,睇怕潮流已經到咗尾聲了。
辛辣沾麵
2023-03-24