2012-05-03 173 瀏覽
事源是這樣呢間野一向都有個promotion就係食完早餐/ 下午茶餐後, 佢會俾一張coupon你下次再食早餐/ 下午茶時, 就可以減兩蚊而張coupon係有限期的, 大概是一至兩個月左右吧因為這個原因, 我一個月前開始習慣了係呢間野食早餐每星期大概都有3日左右而每次都係循環咁用coupon, 用一張, 拎返一張琴日5月2號我食左個早餐, 照舊收返張coupon啦咁今日我下午茶時間口痕痕, 咁岩又可以落街下蛇下咁就第一次落左去食下午茶到俾錢果時, 我俾張coupon個收銀個收銀話張coupon已經過左期原來5月2號個早更收銀俾果張coupon我, 係4月30號到期的咁我就話, 我成日都黎食早餐架喎, 張coupon你地琴日先俾我喳喎點知個收銀就企硬, 話過左期就過左期跟住有個企堂呀姐認得我, 都知我琴日先黎過咁按常理都明白, 我冇可能係呃你果兩蚊啦而個收銀都係企硬, 話佢唔清楚早更果個係點最後我出左門口, 諗左陣覺得唔對路啦, 入返去再理論過個收銀就好悔氣咁話- 兩蚊喳嘛? 好啦, 我俾你喇雖然我冇鬧出黎, 但係聽完真係忍住成肚火你當我乞衣? 唔係兩蚊既問題! 呢個係原則既堅持囉!大佬
事源是這樣

呢間野一向都有個promotion
就係食完早餐/ 下午茶餐後, 佢會俾一張coupon你
下次再食早餐/ 下午茶時, 就可以減兩蚊
而張coupon係有限期的, 大概是一至兩個月左右吧

因為這個原因, 我一個月前開始習慣了係呢間野食早餐
每星期大概都有3日左右
而每次都係循環咁用coupon, 用一張, 拎返一張

琴日5月2號我食左個早餐, 照舊收返張coupon啦
咁今日我下午茶時間口痕痕, 咁岩又可以落街下蛇下
咁就第一次落左去食下午茶

到俾錢果時, 我俾張coupon個收銀
個收銀話張coupon已經過左期

點知個收銀就企硬, 話過左期就過左期

跟住有個企堂呀姐認得我, 都知我琴日先黎過
咁按常理都明白, 我冇可能係呃你果兩蚊啦
而個收銀都係企硬, 話佢唔清楚早更果個係點

最後我出左門口, 諗左陣覺得唔對路啦, 入返去再理論過
個收銀就好悔氣咁話- 兩蚊喳嘛? 好啦, 我俾你喇
雖然我冇鬧出黎, 但係聽完真係忍住成肚火
你當我乞衣? 唔係兩蚊既問題! 呢個係原則既堅持囉!

大佬, 呢個出錯係你地早更收銀既錯失
你個午更收銀可唔可以識得變通下?
你個同事都同你講, 呢個客琴日先黎過, 咁照道理我就會有張今日用得既coupon啦, 除非咪就係早更收銀攪錯左囉
何況唔係兩唔兩蚊既問題, 係你覺得我想呃你果兩蚊
你攪個咁既promote目的都係想客人食完會再返黎姐
如果個效果反而係趕走d熟客既, 咁你不如乜都唔好攪
唔需要咁樣去侮辱你既客人