餐廳: 三記飯店
資訊:

2013-05-11 300 瀏覽
咖啡班同學仔上堂時傾偈吹水話放學去食下晚飯聽聯誼一番,openrice左之後就決定黎三記食餐勁既便宜飯!!!係黃大仙地鐵站隔離小巴站搭37M小巴10mins.內到.好在訂左枱,一行7人,7點黎到已經8成滿,佢有两個鋪位,另外門前空地都擺晒枱,走既時候空地更都爆滿人,好生意到不得了!!!我地首先要左一煲老火湯,但唔記得係咩名堂,不過都好飲,無味精,湯渣都唔少,當多個餸,每人都有两碗!!!黃花魚好大條,肉質嫩滑,帶點油脂,很好食呢,沾點面豉醬,更能帶出一點鮮味,成條清晒,$8x,抵食!!鹵水三拼,分別要了豬耳,豬腳拼腩肉,墨魚,大腸拼生腸,其實每樣都好入味,大腸生腸腩肉就最為出色,好似$4x,算平了,份量都几多!!煎蠔餅,炸得金黃香脆,有不少蠔仔,飽滿而且吃得出蠔既鮮味,不用點豆瓣醬都好食,正呀!!!鹵水鵝件,呢個真係不得了,首先大件夾抵食,應該係半隻到,$90左右;而味道,哇噻,非常入味,肉質嫩滑,很juicy,雖然唔係鵝片,但依然有啖啖肉既感覺,皮當然唔放過,骨頭都啜埋;而底下既豆腐同花生,索左鹵水汁,一樣甘正斗!!個人覺得叫鵝件抵食過鵝片!!!!!荷葉蟹蒸糯米飯,呢個話每日有限,所以

荷葉蟹蒸糯米飯,呢個話每日有限,所以訂枱既時候已落定order,一到就叫可以上啦,但都係後期先黎,所以想食就要早啲叫,否則可能有排等!!我地要左大既,份量6,7個人食都夠,如果唔係非常大食,叫左呢個都唔洗叫白架啦!!一上桌已聞荷葉香味,蟹不算大隻,肉也不算很多,但蟹既鮮味卻能滲入米飯中,糯米飯比較乾身,但粒粒分明,很怕糯米飯係一pat野甘,飯裏頭還有冬菇,蝦乾,與甘香蟹糕混合,鮮味之餘也增加了整個飯既口感,最後剩下的,就只有...荷葉...同蟹殼在蒸籠裏相依為命而已..可憐!!!
最後大家覺得要食返啲菜,所以就叫左碟蒜蓉炒豆苗,呢個$4x既豆苗估唔到甘大碟,出面一碟炒菜心都呢個價啦!!豆苗新鮮脆綠無渣,蒜蓉炒係最佳既選擇!!!!!!
其實呢度既價錢比出面既真係平左少少,或者都係做街坊生意吧,每人唔洗一百蚊食飽飽,好抵食!!雖然要轉車上去,但相信一定再黎,不過我地食飽後慢慢行返落地鐵站都只係20mins.左右!!!

總括來說,三記絕對平靚正,服務態度都几好,值得得推介!!
  • 蠔餅,黃花魚