2010-03-09 835 瀏覽
原本想去百利冰室吃下午茶,可是捧場客太多了,找不到位子,於是我和老公便打消念頭,改去試一間在金華街的一間舊式茶餐廳 - 南龍冰室• 我們叫了二個餐,一個是例湯+茄汁火腿燴意粉+熱奶茶;另一個是熱狗+火腿公仔麵+熱奶茶‧ 例湯:青紅蘿蔔湯,火喉夠,味道清甜,幾好味‧茄汁火腿燴意粉: 好味道!因為意粉先被炒過,然後才配上茄汁火腿,所以吃時覺得很香‧唯獨份量不多,覺得有點唔夠喉!熱狗: 飽送上來前已被叮過,所以飽身有點熱,感覺唔硬;而內裏則配上普通的香腸和沙津汁,吃時感覺有點鹹,味道好一般‧火腿公仔麵: 公仔麵已預先被水浸過,然後才配上火腿和湯底,雖然份量不少,可惜湯底較鹹,影響質素‧熱奶茶: 茶味奶味唔香唔濃,非一般茶記質素,不合格!

例湯:青紅蘿蔔湯,火喉夠,味道清甜,幾好味‧

熱奶茶: 茶味奶味唔香唔濃,非一般茶記質素,不合格!

2010-02-27
  • 茄汁火腿燴意粉